Landelijke primeur voor Bibliotheek Appingedam

106 jaar geleden was Bibliotheek Appingedam de tweede bibliotheek in Nederland, nu is het de eerste bibliotheek in Nederland volgens de allernieuwste Bibliotheekformule. De bibliotheek van leren, ontmoeten én ontdekken! Zaterdag 8 juli sluit Appingedam haar traditionele bibliotheek en opent – als eerste van Nederland – haar bibliotheek ‘nieuwe stijl’. Een bibliotheek waarbij ontmoeten, leren en ontdekken centraal staan. Komt u langs tijdens de opening op zaterdag 8 juli?

Nieuwe functies, nieuwe formule
De rol van de bibliotheek in de samenleving verschuift. Jacqueline Roelofs, manager bij Biblionet Groningen: “De vernieuwde bibliotheekwet die sinds 2015 van kracht is geeft ons opdracht om onze taken te verbreden. De traditionele bibliotheek waar je vooral boeken kon lenen transformeert naar een maatschappelijke bibliotheek waar iedereen terecht kan voor persoonlijke ontwikkeling.” Bibliotheken worden gezien als ideale partners in het sociaal domein omdat ze goed toegankelijk en laagdrempelig zijn, iedereen is er welkom.

Eerste in Nederland
Dankzij de nieuwe functies leveren bibliotheken in Nederland nu al een onmisbare bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken. “Samen met onze samenwerkingspartners helpen wij laaggeletterden op weg via het Taalhuis in de bibliotheek. Ook helpen wij ouderen met hun eerste digitale stappen via verschillende cursussen in de bibliotheek. In de nieuwe formule maken wij voor al deze leermomenten, die inherent zijn aan ons nieuwe activiteitenaanbod, letterlijk ruimte”, aldus Roelofs. De eerste pilotvestiging van Nederland gaat op zaterdag 8 juli open in Appingedam.

Landelijke doorontwikkeling
Samen met Rijnbrink uit Gelderland en Overijssel is Biblionet Groningen initiatiefnemer van de landelijke bibliotheekvernieuwing. “Appingedam is de eerste bibliotheek die ‘gewoon’ midden in de provincie Groningen staat en ondanks een relatief klein vloeroppervlak wél de nieuwe formule krijgt. We geloven er namelijk in dat deze formule overal de toekomst heeft, niet alleen in grotere steden”, zegt Roelofs.

Ontmoet, leer en ontdek!
Het credo van de nieuwe bibliotheek luidt: ontmoet, leer en ontdek!. Roelofs: “Er zijn veel meer werkplekken en ruimtes voor taal- en computercursussen. Bovendien zorgen we meer dan ooit voor een goed gevulde activiteitenagenda. Zo gaan we bijvoorbeeld workshops aanbieden in De Fabriek, een splinternieuwe werkplaats middenin de bibliotheek waar jong en oud kan experimenteren met de digitale snufjes zoals 3D-printers en robots.”

Spil in samenleving
Wethouder Annalies Usmany is blij met de vernieuwingen in Appingedam. “De bibliotheek is de spil in de samenleving voor jong en oud. Samen met het onderwijs en welzijnsorganisaties draagt de bibliotheek bij aan taalontwikkeling, plezier in lezen, de bestrijding van taalachterstanden, digitale vaardigheden, mediawijsheid, de bevordering van actief burgerschap en sociale samenhang”, aldus Usmany.

Geen boeken meer?
Op de vraag of er nog wel boeken te vinden zullen zijn in de nieuwe bibliotheek, antwoordt Roelofs: “Natuurlijk! We blijven zorgen voor een gevarieerd assortiment aan boeken, dvd’s en tijdschriften. Maar de boeken vallen niet meer als eerste op in de nieuwe bibliotheek.” Sinds 1 december 2016 zijn alle bibliotheken in de provincie Groningen boetevrij, waardoor het lenen minder gedoe veroorzaakt.

Opening en open dag
Op zaterdag 8 juli is de opening van Bibliotheek Appingedam. Om 10:00 uur nodigen we iedereen uit om zich bij de – meer dan 100 jaar – oude bibliotheek te verzamelen. Vanaf daar vertrekken we rond 10:15 uur naar de nieuwe bibliotheek, waar om 10:30 uur de officiële opening plaatsvindt.

Aansluitend is er tot 14:00 uur een open dag met activiteiten voor oud en jong. Jacqueline Roelofs, lachend: “Een tipje van de sluier? Ik mag alvast verklappen dat Dikkie Dik van de partij is. Je kunt komen 3D tekenen, mini-cursussen volgen, het Taalhuis zien, programmeren met Dash & Dot, kennismaken met robots en nog veel meer!”. Zowel de opening als de open dag zijn vrij toegankelijk voor iedereen.