Nieuw groen gas vulpunt geopend in Winsum

Aan de Garnwerderweg in Winsum kunnen bezitters van een auto op groen gas voortaan hun auto vullen. Het vulpunt bij het BP tankstation is officieel geopend door gedeputeerde Nienke Homan (energie) en wethouder Harmannus Blok (milieu en duurzaamheid) van de gemeente Winsum. Het tankstation is het negende tankstation in de provincie Groningen en nummer 159 in heel Nederland. Ontwikkelaar van dit vulpunt is Holthausen Clean Energy Solutions. Zij zijn ingegaan op de vraag van de provincie om meer groen gas punten te realiseren. De gemeente Winsum heeft de vergunning verleend en de locatie ter beschikking gesteld.

De Holthausen Groep is al enkele jaren bezig met de verduurzamingsslag en heeft dit gemaakt tot haar kernactiviteit. Zo is het bedrijf naast de groen gas vulpunten ook actief bezig tankstations voor waterstof. Het voordeel van waterstof boven groen gas is dat het tanken snel klaar is, je er langere afstanden op kunt rijden en het is veel beter te transporteren doordat de energie in gasvorm is op te slaan. Dit gaat in stappen, groen gas is stap één, waterstof de volgende. De vulpunten dragen de naam Holthausen Energy Points en worden de komende jaren verder door Noord-Nederland uitgerold.
Een betere dekking
Gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen is van mening dat het nieuwe vulpunt onderdeel is van een groter geheel waarin alle vormen van duurzame mobiliteit een plek hebben: groen gas, elektrisch vervoer, zelfrijdende busjes, waterstof en de fiets. Ze passen in een regio waarin steeds minder CO2-uitstoot plaats vindt en waar de overgang naar duurzame energie hoge prioriteit heeft. Nienke Homan: ‘Met dit nieuwe Energy Point krijgen we een betere dekking in de hele provincie. De gedachte is dat hierdoor steeds meer mensen kiezen voor een auto op groen gas, omdat je binnen korte afstand de auto kunt vullen. Met dit tankstation hebben we de eerste stap gezet’.

Reeks van vijf
Dit groen gas punt is de eerste in een reeks van vijf nieuwe vulpunten in de provincie. De andere vier worden later dit jaar en begin 2018 geopend in Appingedam, Groningen, Meeden en Winschoten.