Feestelijke lancering landelijke pilotbibliotheek in Appingedam

Bibliotheek Appingedam is zaterdag 8 juli feestelijk geopend. Wethouder Annalies Usmany en Arend Middelveld van Biblionet Groningen, sloten de deuren van de oude locatie en openden de nieuwe locatie aan het Professor Cleveringaplein 5. Bibliotheek Appingedam heeft met de opening een landelijke primeur. Het is de eerste bibliotheek in Nederland volgens de allernieuwste Bibliotheekformule. De bibliotheek van leren, ontmoeten én ontdekken!

Nog dichterbij de gemeenschap
Het afscheid van de oude bibliotheek, gebeurde door het sluiten van het herinneringsboek. Daarna volgde het publiek de ‘oranje draad’, naar de nieuwe locatie. Wethouder Annalies Usmany: “We zijn trots op de nieuwe bibliotheek. Door de verhuizing komt de bibliotheek nog dichter binnen onze gemeenschap.”

Voorafgaand aan de opening werd ook nog de winnaar van de tekenwedstrijd bekendgemaakt. De tekening van Irene Geertsema (10 jaar) uit Appingedam, werd onthuld en krijgt een speciale plek in de bibliotheek. Ze won een VIP-verjaardagsfeestje in de nieuwe bibliotheek.

Van oud, naar nieuw
Meer dan 100 jaar geleden was Bibliotheek Appingedam de tweede bibliotheek in Nederland, nu is het de eerste bibliotheek in Nederland volgens de allernieuwste Bibliotheekformule. Arend Middelveld: “De nieuwe bibliotheek draait om ontmoeten, leren en ontdekken. Dat hebben we op deze nieuwe locatie centraal gesteld.”

Appingedam is de eerste pilotvestiging van Nederland. “Ik ben blij dat ze hier een grote parkeerplaats aanleggen, want er zullen veel collega’s uit het land deze kant op komen om deze nieuwe bibliotheek te bekijken.”

Open dag
Na de opening volgde een open dag waar de Damsters voor het eerst de nieuwe bibliotheek bezochten. Ze maakten kennis met werkplekken en ruimtes voor taal- en computercursussen en ze volgden diverse workshops in De Fabriek, een splinternieuwe werkplaats middenin de bibliotheek waar jong en oud kan experimenteren met de digitale snufjes zoals 3D-printers en robots.