Groninger Belang heeft het gehad met windmolens op land

De Statenfractie van Groninger Belang heeft in Provinciale Staten de oproep gedaan om te stoppen met grootschalige windenergie op land en desnoods de windboeren af te kopen door hun subsidie in te trekken en om te zetten in compensatie.

“Plaatsing van windmolens geeft een hele hoop gedoe, inwoners ervaren overlast, aantasting van leefgenot en het landschap gaat er aan. Dit is ook de reden dat Groninger Belang hier geen heil in ziet. De Provincie houdt echter vol dat het nodig is om oude afspraken met Economische Zaken te halen. Daarnaast wil de provincie inzetten op nóg meer molens op land.

Groninger Belang wil geen wind op land maar op zee “De technische ontwikkelingen staan niet stil en er worden zelfs al schepen gebouwd om molens van 13-15 megawatt op zee te plaatsen. Die molens wekken bijna drie keer zoveel stroom op als die bij Meeden, Delfzijl en Eemshaven. “Bij de nieuwste molens vergeleken zijn de oude types maar slagroomkloppers”

Groninger Belang wil dat de provincie gaat lobbyen richting Economische Zaken om de knop om te zetten. Molens op zee kunnen prima, die leveren tenminste iets op. We snappen dat de windboeren op land dan een probleem hebben, misschien moet de subsidie die zij krijgen om molens te plaatsen op land maar worden omgezet in compensatiegeld om hen van dit land af te krijgen naar zee.