Scheiding van afval nog een tikkeltje beter

De Westerkwartiergemeenten scoren hoog in het scheiden van huishoudelijk afval. De waardering van de inwoners voor de wijze van inzameling is zeer hoog. Bij een landelijk onderzoek van de NOS en de regionale omroepen haalde de inzameling in de gemeenten Leek en Zuidhorn zelfs de hoogste scores (eerste en tweede plaats). Grootegast heeft in 2015 al eens de Recycle Award Oud papier en karton van Nedvang gewonnen al best presterende gemeente (meeste kilo’s per inwoner). De gemeenten zijn dan ook zeer tevreden met de medewerking die inwoners verlenen bij de gescheiden inzameling.

Op een aantal punten kan de scheiding van afval nog worden verbeterd. Zo worden in de milieuzak nog wel eens voorwerpen gevonden die er niet in thuishoren, zoals producten van kunststof (hard plastic), gebruiksvoorwerpen, landbouwfolie, kuilplastic, net- en stretchfolie. Ook papier wordt nog vaak aangetroffen.

Om nog duidelijker te maken wat in de zak mag en wat in de bak moet, wordt een campagne gestart. Er worden milieuzakken met een nieuwe bedrukking uitgereikt, vergezeld van een flyer met overzichtelijke informatie. Ook de website www.milieuzak.nl is aangepast.

Het bijzondere van deze campagne is de inzet van cliënten van De Zijlen, die de milieuzakken en flyers zullen samenvoegen tot huis-aan-huis te bezorgen pakketjes. Ze nemen bovendien een deel van de verspreiding voor hun rekening.

De aftrap van de campagne vindt plaats op vrijdag 14 juli 2017 om 10.00 uur bij locatie Het Baken van De Zijlen, Feitshpark 17 in Tolbert. Wethouder Mark de Haan van de gemeente Grootegast houdt een korte toespraak. De inzet van De Zijlen wordt onder de aandacht gebracht en de bijeenkomst wordt afgesloten met een spel, waarin teams tegen elkaar zo veel mogelijk afvalproducten op de juiste wijze moeten scheiden.