Wonderdokter Kenny Koning brengt Noordster naar eerste klasse

OUDE PEKELA – Noordster keert na 48 jaar terug in de eerste klasse. Daar zag het in de winterstop niet naar uit. De ‘Sterren’ bungelden met slechts drie punten uit twaalf duels troosteloos onderaan en trainer Jaap Danhof, die aan zijn tweede seizoen bezig was in Oude Pekela, besloot de handdoek voortijdig in de ring te gooien. Noordster polste Kenny Koning, die een contract voor het nieuwe seizoen had getekend, of hij een half seizoen eerder wilde instappen en dit had succes. Koning pakte de handschoen op en gaat een half jaar later als de wonderdokter van Noordster door het leven. ,,Als ik over straat loop word ik er nog steeds op aangesproken. Deze promotie is echt bizar!”

Kenny Koning is een voetbalman pur sang. Als keeper speelde hij in de jeugd van Noordster en BV Veendam en als senior bij ASVB, PKC’83 en Noordster. Trainen zit in zijn genen. Al op zijn negentiende had hij de jeugd van ASVB onder zijn hoede gevolgd door Noordster en BV Veendam. Ook bij menig voetbalschool was Koning op het veld te vinden. Het afgelopen en komend seizoen is hij werkzaam bij FC Emmen onder de dertien in combinatie met het hoofdtrainerschap bij Noordster. Een druk voetbalbestaan maar dat deert hem niet. ,,Het is leuk werk, ik heb bepaalde ideeën die ik probeer over te brengen. En ik wil voetballers beter maken om vervolgens te proberen als team wat te bereiken. Het is een proces. Er wordt wel eens beweerd dat keepers nooit goede trainers kunnen worden maar dat bestrijd ik. Je kan toch niet zeggen dat Michelle Preud’homme een slechte trainer is? Juist als keeper heb je veel overzicht, moet je voortdurend coachen en niet te vergeten vooruit denken om gevaarlijke situaties tijdig onschadelijk te kunnen maken. Ik zou niet weten was er mis is met keepers als trainer.”

,,Toen het bestuur van Noordster mij in december benaderde heb ik geen moment getwijfeld. Het kan natuurlijk twee kanten op. Kijk naar Danny Blind, dat is op een deceptie uitgelopen. Maar omdat ik sowieso trainer van de club zou worden vond ik dat ik het gewoon moest doen. Ik ken de jongens door en door en weet wat er in de jeugd zit. Ik zag een half jaartje extra als bonus. Achteraf heb ik er zeker geen spijt van, haha! In de winterstop hebben we keihard getraind. We zijn in die periode tijdelijk van twee naar drie trainingen per week gegaan om een goede basis te leggen voor de tweede seizoenshelft. Daarnaast waren er de nodige blessures. Doelstelling was zoveel mogelijk jongens op tijd fit te krijgen. Dit lukte, bij de eerste competitiewedstrijd was iedereen op Mark Wever na weer van de partij. En toen gingen we los, eerst thuis tegen Forward. Ik had Rik Wubs uit de A-junioren gehaald en meteen in de basis gezet. Hij scoorde voor rust vier doelpunten! We wonnen uiteindelijk met 7-3, een lekkere binnenkomer. Daarna volgde Rolder Boys uit. Met het nodige geluk bleven we de eerste helft in de wedstrijd. Uiteindelijk trokken we met 6-1 aan het langste eind. De derde wedstrijd was weer thuis tegen koploper FC Assen Het werd maar liefst 7-0. Extreme uitslagen met twintig doelpunten in drie wedstrijden. Een mooie opsteker, het vertrouwen was helemaal terug. Amicitia VMC leverde een 1-0 nederlaag op maar we raakten niet in paniek. Een goede serie met voortreffelijk voetbal volgde waardoor we aan het eind van de rit degradatie ontliepen en als extraatje nacompetitie mochten spelen omdat we de tweede periode hadden gewonnen. Na de winter haalden we 26 punten uit twaalf wedstrijden. Een prachtige score.”

Wonderdokter Koning zegt het succes te kunnen verklaren doordat van spelsysteem werd veranderd. ,,Noordster speelde altijd 4-4-2, ik heb voor 4-3-3 gekozen. Dit sloot volgens mij beter aan bij de kwaliteit van de selectie. Bovendien hanteerden de meeste tegenstanders dit systeem ook waardoor de middenvelders het wat gemakkelijker kregen. Ze hoefden geen keuzes maar te maken, stonden overal een tegen een. We konden bovendien meer druk naar voren zetten en de tegenstander verder van de goal houden. Alles klopte. Voor de nacompetitie heb ik een speciaal plan gemaakt. Dat heb ik met een beamer aan de selectie gepresenteerd. De spelers pakten het goed op. Thuis tegen SC Erica werd uitstekend gevoetbald, maar de bal wilde er gewoonweg niet in. We verloren met 2-1. Uit zijn we iets anders gaan spelen en dit had succes. We scoorden op de juiste momenten en wonnen met 5-1. In de volgende ronde wachtte Rolder Boys. In Drenthe was mijn ploeg totaal niet bij de les. Alles ging fout met een 4-2 nederlaag als gevolg. In Oude Pekela trokken de Boys opnieuw aan het langste eind. Ik miste drie geschorste en drie geblesseerde spelers. Zij wonnen met 5-0. Misschien hadden we ook wel van hen verloren als we compleet waren geweest. Er was geen eer voor ons te behalen. Tegen Roden kregen we in een allesbeslissende wedstrijd nog een laatste kans. Het kon in die wedstrijd alle kanten op maar wij wonnen. Promotie naar de eerste klasse was een feit. De ontlading was enorm. Het was Noordster in het verleden heel vaak niet gelukt via de nacompetitie promotie af te dwingen maar nu eindelijk wel. Er speelden zich Real Madrid-achtige taferelen af in Pekel waar we in een open bus werden rondgereden en toegejuicht. Daarna was er groot feest in de kantine. Het was geweldig.”

Nu wacht Noordster de eerste klasse. Zijn de roodwitten er klaar voor? ,,We zullen het zien”, aldus de strijdvaardige Koning. ,,Niemand stopt, alleen middenvelder Kasper Boneschansker gaat voor zijn studie een half jaar naar Amerika. Kevin Veldt keert terug van Drieborg en uit de jeugd stromen acht A-junioren door. Bij Noordster worden – zoals algemeen bekend – geen spelers aangetrokken. Het is belangrijk hoe we straks de eerste wedstrijden doorkomen. Maar we kunnen nog stappen maken, ik ben optimistisch. We zullen niet bij de eerste drie eindigen, maar moeten wel een rol van betekenis kunnen spelen. Er staat straks een team met specifieke kwaliteiten. Maar plezier moet voorop staan”, meent de trainer en geboren Pekelder die zo snel mogelijk hoopt toegelaten te worden op de cursus TC1. ,,Als Noordster zich weet te handhaven mag ik de club het seizoen erop niet meer trainen omdat ik dan niet over de vereiste papieren beschik. Wordt er een nieuwe cursus opgestart en ik word toegelaten, dan kan ik sowieso nog een jaar dispensatie krijgen. Dat zou geweldig zijn!”