De Amsterdamse school in Groningen, cultuurmanifestatie in 4 kerken

In vier kerken in de provincie Groningen: Bedum, Onderdendam, Westeremden en Appingedam, vindt nog t/m zondag 30 juli de Cultuurmanifestatie De Amsterdamse School in Groningen plaats. Hiermee wordt aandacht besteed aan de Groningse variant van de Amsterdamse School. Twee totaal verschillende architecten staan bij deze manifestatie centraal: de flamboyante kerkenbouwer Egbert Reitsma (Bedum en Appingedam) en de ingetogen dorpsarchitect Albert Wiersema (Onderdendam en Westeremden).

De tentoonstelling in de Goede Herderkerk te Bedum geeft een overzicht van de kerken die Reitsma heeft ontworpen. Met Virtual Reality brillen kunnen een aantal kerken, waaronder de kerk van Andijk en Kollum, worden bekeken. De tentoonstelling in DE KERK te Onderdendam geeft een overzicht van het werk van Wiersema in en rond Bedum in de periode van 1922 -1939 met tekeningen en foto’s. In de voormalige consistoriekamer zijn Amsterdamse School meubelen te bezichtigen.

In de BOAZ-kerk te Westeremden wordt met de film De Ploeg de relatie gelegd tussen De Ploeg en de Amsterdamse School. In de Gereformeerde kerk van Appingedam werden drie concerten georganiseerd met muziek uit de tijd van het interbellum en nu is ook deze kerk geopend voor bezoek.

Tot nu toe is de manifestatie een groot succes, veel bezoekers maken gebruik van de onlangs verschenen uitgave met drie routes die de vier kerken verbinden. Onderweg zijn vele Amsterdamse School panden te bewonderen. Het handzaam boekje is verkrijgbaar bij de vier kerken en de VVV te Bedum. De routes zijn mogelijk per fiets of auto.

De manifestatie duurt nog tot zondag 30 juli. De vier kerken zijn geopend op donderdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie: www.dekerkonderndam.nl/activiteiten