Atelierroute De Beetse – Ter Borg populair bij kunstenaars en bezoekers

SELLINGEN – Het is inmiddels een begrip in Westerwolde en verre omgeving: de Atelierroute De Beetse – Ter Borg die traditiegetrouw in het eerste wekend van augustus plaatsvindt. Dit jaar alweer de elfde editie op zaterdag 5 en zondag 6 augustus. Volgens woordvoerster van de organisatie Nelleke Dragt heeft het ontstaan van de route alles te maken met de vele kunstenaars die in deze omgeving wonen. ,,Zij hebben in 2006 de koppen bij elkaar gestoken om meer aan de weg te timmeren. In de Sellinger Beetse werd op een aantal locaties kunst neergezet en daarvoor bleek grote belangstelling te bestaan. Vijf jaar later al mocht de Atelierroute de zogenaamde ‘IJsvogelaward’ in ontvangst nemen. Een onderscheiding voor instellingen die het toerisme in Westerwolde stimuleren.”

Met circa veertig deelnemende kunstenaars en dik 2000 bezoekers is de Atellierroute De Beetse – Ter Borg een evenement dat er toe doet, vindt ook Nelleke Dragt. ,,Vorig jaar, tijdens ons tweede lustrum, hebben we extra uitgepakt met een speciale expositie in het kerkje Opwaarts van bijzondere stoelen. Bovendien verrichtte de wethouder de opening. Dat is nu niet het geval. Maar het evenement is zeker zo groot als in 2016. We hebben in totaal vijftien locatiehouders die kunstenaars in de gelegenheid stellen hun werk te exposeren. In principe kan iedereen locatiehouder worden. Wanneer er een aanmelding binnenkomt gaan twee bestuursleden kijken of de plek geschikt is. Gekeken wordt naar toegankelijkheid, ook voor rolstoelers, en de aanwezigheid van een tuin. Het totale plaatje moet gewoon kloppen. Afhankelijk van de grootte krijgt elke locatie twee of drie kunstenaars onder dak. Dat zijn niet alleen kunstschilders, maar bijvoorbeeld een kunstschilder, beeldhouwer en iemand die iets in de sfeer van kunstnijverheid doet. We delen zo gevarieerd mogelijk in. Kunstenaars zijn niet alleen afkomstig uit de regio, ook exposanten uit bijvoorbeeld Friesland en Drenthe zijn meestal goed vertegenwoordigd.”

Bezoekers kunnen de circa 7 kilometer lange route met de auto, per fiets of wandelend afleggen. ,,Wandelaars zijn wel in de minderheid”, vertelt Dragt. ,,Er zijn ongeveer net zoveel automobilisten als fietsers. Deelname is gratis. Zij krijgen op locatie een folder en op onze website www.atelierroute-debeetse-terborg.nl is de routekaart te downloaden. Het is uiteraard mogelijk om kunst te kopen maar het gaat de kunstenaars er in eerste instantie om hun werk onder de aandacht te brengen. Immers, niet iedereen heeft een eigen atelier of exposeert regelmatig. Om de kosten van het evenement te dekken betalen de kunstenaars een bijdrage. Daarnaast ontvangen we jaarlijks financiele steun van de gemeente, het Gebroeders Hesse Fonds, de plaatselijke snackbar en de Rabobank. Daarmee kunnen we prima uit de voeten. Met onze website, Facebook en persberichten probeer ik zoveel mogelijk publiciteit voor het evenement te genereren. Maar ook mond-op-mond reclame is belangrijk. Er zijn inmiddels veel mensen die jaarlijks naar Sellingen komen. Ze huren dan een vakantiehuisje voor een paar dagen of zitten op een camping.”

Naast kunst is er op verschillende plaatsen muziek en zijn er terrassen ingericht. Bovendien is er dit jaar een bijdrage van Theatergroep Sellingen die in het plaatselijke openluchttheater de Barkhoorn previews van het toneelstuk ‘Greetje Trenning….prinses van Veele’ voor het voetlicht zal brengen.

,,Ik heb er alle vertrouwen in dat het weer een paar mooie dagen gaan worden. Bezoekers kunnen op een relatief korte afstand erg veel zien”, meent Nelleke Dragt die nog maar twee jaar in het bestuur van de stichting zit. ,,Ik hou van kunst en was een vaste bezoeker van de route. Via, via ben ik bij de organisatie betrokken geraakt. Achttien jaar geleden ben ik vanuit het westen naar Westerwolde verhuisd. Ik wil er nooit meer weg, ben verslingerd aan deze regio. Ik had nooit gedacht dat ik er zo van zou gaan houden. Het gebied leent zich geweldig voor de combinatie kunst en natuur.”

Locaties Atelierroute
Dit zijn de locaties van de elfde Atelierroute De Beetse – Ter Borg: Gasterij De Noormee, Dennenweg 1A; Openluchttheater Sellingen, Dennenweg 1; Janna en Roel Pranger, Beetserweg 7; De Krumpelhof, Beetserweg 16; Atelier Geke, Lageweg 49; Peter van Putten, Lageweg 50; B&B Ter Borg, Beetserweg 28; De Harmina Hoeve, Beetserweg 34; Atelier Het Seizoen, Borgertangerweg 9; Atelier Martine, Beetserweg 47; Ria Bos, Beetserweg 61; De Eckhoorn, Beetserweg 66; Atelier Vanbeetsehoven, Beetserweg 75; De Ruimte, Beetserweg 77 en Kerkje Opwaarts, Beetserweg 85.