Sjoeler Eltjo Meijer schuift op richting wereldtop

VEENDAM – Het Nederlands voetbalelftal heeft alle moeite om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Veendammer Eltjo Meijer heeft al wel op het WK meegedaan, het WK Sjoelen wel te verstaan.

Sjoelen? Dat is toch een gezelschapsspel? Ja, erkent Meijer, die onlangs door zijn bijzondere prestatie van huis werd gehaald door Saskia van RadioTynaarlolokaal, het lokale radiostation uit Drenthe dat daarmee grenzen overschreed. “Sjoelen deed ik al bij mijn opa en oma. Als gezelschapsspel.”. Inmiddels sjoelt Meijer al heel lang. De Veendammer is al veertig jaar lid van de Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS) en tien jaar lid van sjoelvereniging WKV82 uit Wildervank. Sjoelen is dan wel een gezelschapsspel, maar is ook een sport en erkend door het NOCNSF. Er wordt ook in competitieverband gespeeld. De sjoelbond is opgericht op 14 mei 1977. Bij de ANS zijn ongeveer 70 verenigingen aangesloten. Deze verenigingen vertegenwoordigen ongeveer 1300 mensen. Hoewel het van origine een Nederlandse sport is, wordt het wereldwijd gespeeld. Van Korea, Japan, Suriname tot Amerika. Vreemd genoeg in ons land met dertig schijven, in het buitenland met twintig brikken, zoals een leek de platte schijven ook wel noemt. Dat houdt ook in dat in Nederland drie keer mag worden gegooid, in het buitenland twee keer. Je zou denken dat het gewoon een kwestie van lukraak gooien door willekeurige gleuven is, maar niets is minder waar.” Je moet ze zodanig verdelen dat dit extra punten oplevert”. ‘7 in het midden’ heet dit in het jargon. “Wanneer er een schijf voor het gat ligt moet je zo hard gooien dat ie daar weg gaat.”

Meijer heeft zich al langer in de kijker gespeeld. Zo stelde hij in 1983 het Nederlands duurrecord op 51 uur. “Ja, dat was twee dagen sjoelen”, herinnert Meijer zich nog goed. En onlangs plaatste hij zich voor het wereldkampioenschap in het Franse Lampertheim. “Het is geen betaalde sport. Alles moet je zelf betalen. Mijn vrouw was mee als toeschouwer. Het sjoelen staat in Frankrijk nog in de kinderstoelen. Het toernooi werd gespeeld in een sporthal. Het was er 35 graden, zonder airco. Maar het toernooi werd goed georganiseerd hoor. De sjoelbakken – in de hele wereld gelijk qua afmetingen- kwamen uit Nederland. Er wordt aardappelmeel (!) over gestrooid om de bak glad te krijgen. Nee, dit komt niet speciaal uit Veendam, dat kun je overal krijgen, ook in Frankrijk. Doordat de bak glad is kun je beter richten”. Aan de mondiale strijd deden 235 deelnemers uit 12 landen mee. Meijer leverde een topprestatie, want wist door te dringen tot de laatste 64 en als negentiende te eindigen. Het was voor Meijer nog maar de tweede internationale sjoelwedstrijd. Twee jaar geleden werd de Oost-Groninger 37 in Tsjechië. Maar meest bijzondere prestatie was de winst op het WK tegen een Duitser, uitkomend in de Duitse Hoofdklasse, terwijl Meijer in de C-klasse sjoelt. Deze Duitser staat bekend als een van de betere sjoelers; had nog geen wedstrijd verloren. Meijer stond op een gegeven moment op een schier kansloze 4-0 achterstand gezet. De Duitser was echter nerveus. “Concentratie is vereist. Je mag niet afgeleid worden, want dan gaat het mis. De aandacht moet je voortdurend op de bak hebben, en rustig blijven. Ik oefen thuis ook wel. Maar als de deurbel gaat, ‘ben ik weg’; dan lukt het sjoelen niet meer”. Meijer maakte de achterstand ongedaan en behaalde een gemiddelde van over de 80 punten. Zijn hoogste score was over de 80 punten. De andere deelnemers en voorzitter van de bond noemden de winst van Meijer ook een wereldprestatie. Die Duitser was uiteraard teleurgesteld, maar toonde zich een sportieve verliezer. Overigens: een andere Nederlander won het WK, voor Duitsland en Zweden. “Ik ben nog op de Franse tv geweest. Nee, daar werd ik niet zenuwachtig van. Talent? Ja, dat mag je zeggen. In Veendam werd er weinig aan gedaan. De gemeente ook niet, met bijvoorbeeld complimenten”, vindt Meijer teleurstellend. Meijer schuift langzaam op richting wereldtop. “De echte toppers sjoelen de hele dag. Ik werk er ook nog bij. Maar het is wel nodig om elke dag te sjoelen, wil je de top halen. Plaatsing voor het volgende WK is afhankelijk van je prestaties. Ja, ik het is nu even vakantie en daarna weer aan de bak.”