Fotograaf met vliegers genen wint fotowedstrijd

De vorige editie van de Oostwold Airshow bezocht ze nog zonder fotocamera maar dit jaar was het gelijk raak voor Femke Roos uit Leusden. Een jury, bestaande uit fotografen, filmers en journalisten, koos haar zwart-wit foto uit ruim 350 inzendingen als de allermooiste.
Juist de combinatie van een dreigende lucht met een enkele zonnestraal, die ook nog eens precies goed valt, maakt volgens de jury van deze op zich statische foto, een bijzonder fraaie compositie. De opvallende zilverkleurige fotogenieke warbird lijkt voor dit moment gemaakt. De keuze voor zwart wit maakt de zeggingskracht van deze afbeelding nog groter.

De 29-jarige Femke Roos reageert verrast als ze hoort dat ze winnares van de fotowedstrijd is geworden en daarmee voor de volgende editie van de airshow een speciaal vip-arrangement in de wacht sleept. “Mijn vriend en ik hadden samen met vrienden van ons er een weekendje weg van gemaakt. Ik had besloten dit jaar weer eens gewapend met camera naar de Oostwold Airshow te komen en ben een rondje gaan lopen om wat plaatjes te maken, ook van de reenactors en de actie in de lucht natuurlijk. De kist op de foto is zo ontzettend fotogeniek met zijn spiegelende uiterlijk, dat ik het niet kon laten een aantal plaatjes te schieten.
De lucht was prachtig, een dramatische wolkenlucht en precíes op het juiste moment piepte de zon door de wolken wat de twinkeling veroorzaakt! Toevalstreffer en daarmee een heel uniek moment. Verder is het beeld natuurlijk omgezet naar zwart-wit, dit heb ik gedaan omdat dit past in de periode waar dit vliegtuig vandaan komt en omdat het uiterlijk prachtig uitkomt in zwart-wit in combinatie met de wolkenluchten.”
De jury was tijdens deze eerste editie van de fotowedstrijd enigszins overdonderd door het enorme aantal kwalitatief hoogstaande inzendingen. Uit het hele land en zelfs uit Polen, Duitsland en Engeland meldden zich enthousiaste deelnemers. Daarom zijn er als extraatje ook nog twee eervolle vermeldingen uit de bus gerold.
De foto van Berend Jan Floor uit Almere met daarop de formatie van vier verschillende vliegende Spitfires sprong er ook uit. De luchtvibratie van de motoren is bijzonder mooi te zien en je ziet de snelheid van de vier warbirds er bijna vanaf spatten.
Ook was er een eervolle vermelding voor een foto van een jong meisje dat naar de deelnemende vliegtuigen zwaait. Volgens de jury toont deze foto aan dat de airshow niet alleen een evenement voor stoere mannen is maar ook voor het hele gezin. Ruben Pomstra uit Groningen is de maker van deze vertederende foto. Als prijs ontvangen beide fotografen een passe partout voor de volgende editie van de airshow.
Op de website oostwold-airshow.nl is een selectie uit alle inzendingen te zien.