Oog in oog met roofvogels, kippen en konijnen

Op Landgoed Verhildersum Leens worden op 12 en 13 augustus de Historische Dagen gehouden.
Al jarenlang zijn kippen, konijnen, cavia’s en duiven tijdens deze dagen vaste deelnemers aan dit evenement. Het zijn stamgasten geworden. Onmisbaar en sfeer bepalend, want ze horen bij een ouderwetse boerderij. Een groot aantal van deze dieren in allerlei soorten en maten zijn deze dagen van heel dichtbij te bewonderen. U staat letterlijk oog in oog met deze schoonheden en daarbij kunt u ze in detail bekijken. Ook mag u ze vasthouden, even knuffelen met zo’n heerlijk zacht konijn, wie wil dat niet? Hebt u wel eens een klein kuikentje in uw handen gehad en van heel dichtbij bekeken?
Een feest voor jong en oud. Test uw kennis door middel van het veren-raadspel.
Deze show wordt in samenwerking met PKD (pluimvee-, konijnen- en duivenvereniging) De Marne georganiseerd. De vereniging bestaat al sinds 1960 en wordt gevormd door een groep enthousiaste jonge en oudere leden.

Een van de andere programmapunten die de moeite waard zijn is het schapendrijven door Mike van der Most en zijn honden. Mike is, samen met Ria van der Most, de oprichter en eigenaar van ‘De Scheperij’ en wil als trainer van mensen en andere dieren zijn kennis en ervaring op het gebied van honden en schapendrijven op een positieve en weloverwogen wijze overbrengen. Het belonen van goed gedrag als versterking van gewenste gedrag is een krachtig middel in de training, of het nu om schapendrijven gaat of om het coachen van een werknemer bij een bedrijf.
Op het gebied van schapendrijven heeft Mike zijn sporen inmiddels ruimschoots verdiend: hij is Nederlands Kampioen promotieklasse in de praktijk en hoort bij de top 15 beste schapendrijvers van Nederland. Mike en Ria hebben een kudde Welsh Hill Speckled Face schapen en een aantal Border Collies. Deze Border Collies zijn van nature werkhonden, gefokt om schapen te drijven onder moeilijke omstandigheden. Hun tomeloze energie en werklust, intelligentie en behendigheid maakt deze hond uitermate geschikt voor dit werk. Tijdens de demonstraties laat de herder zien hoe
een Border Collie wordt getraind voor zijn werk als schapendrijver. Het is een prachtig samenspel tussen herder, schaap en hond en zorgt voor spektakel.
Uiteraard wordt de demonstratie voorzien van deskundige uitleg. Soms mag het publiek meedoen. Deze interactieve demonstratie staat garant voor plezier voor het hele gezin. Uiteraard wordt uitgelegd wat er nu precies gebeurd tijdens het samenspel tussen hond, herder en schapen.

Maar er wordt niet alleen het schapen drijven wordt gedemonstreerd, ook kunt u zien en beleven hoe ganzen gedreven worden. Eeuwenlang werden ganzen door ganzenhoeders naar de ganzenmarkt gedreven. Vroeger een bron van inkomsten, tegenwoordig een vorm van vermaak. De ganzen werden vroeger gehouden voor bewaking en begrazing van terreinen en tuinen. Al bij de Romeinen zorgden de ganzen voor de bewaking van Rome. Ook op boerderijen werd altijd wel een koppel ganzen gehouden voor bewaking. Een mooie bijkomstigheid was natuurlijk de productie van eieren en de veren en dons. De beddentijken werden immers met veren en dons gevuld. Ganzen zijn echte grazers en houden erg van gras. Een koppel ganzen kan zo uw grasperceel kort houden en tegelijk voor bewaking van het terrein zorgen. Ook in een boomgaard kunnen de ganzen ingezet worden.

Maar ook in de lucht valt veel te beleven tijdens de roofvogelshows van De Valkenhof, die op zondag 13 augustus aanwezig zullen zijn. Frans en Marga Hueben hebben sinds 2003 het valkeniersbedrijf ‘De Valkenhof ‘. In december hebben ze het keurmerk gekregen voor erkend bedrijf valkeniersdiensten, waar ze best trots op zijn. Op dit moment hebben zij 28 roofvogels, waaronder: valken, buizerds, uilen, gieren en een Bald-Eagle.
Tijdens de roofvogel demonstraties vliegen verschillende soorten vogels. Iedere roofvogel heeft een bepaalde manier van vliegen, eten en jagen.
Zo zal er gevlogen worden met valken, buizerds, uilen, arenden en gieren. Valken worden bijvoorbeeld gebruikt bij de hoge vlucht. De Slechtvalk kan in stootvlucht (duikvlucht) wel zo’n 250 km/h bereiken om zo zijn prooi te pakken en te doden. Tijdens de demonstraties laten ze dit zien door de valken te laten vliegen op de loer, een touw met een stuk leer waarop een stukje vlees is bevestigd.
De buizerds, uilen en arenden zijn weer een ander verhaal, deze worden gebruikt voor de lage vlucht. Bij de demonstratie van deze vogels zult u zelf van dichtbij meemaken hoe ze vliegen. De uilen zullen u versteld doen staan hoe geruisloos zij kunnen vliegen. En wat denkt u ervan als Oehoe Svenja (spanwijdte 1,90 m) op u aankomt vliegen en bij u op de hand neerstrijkt? Durft u dat? Het is een ervaring die u een keer meegemaakt moet hebben. En voor de kinderen hebben is dwergooruiltje Sunny aanwezig. Kinderen mogen haar meelwormpjes voeren.
Ook de buizerds en arenden zullen langs u op vliegen, zodat u deze imposante vogels van dichtbij kunt bewonderen. Ook Harris Hawk (Woestijnbuizerd), Falco en Lady die bij de jacht gebruikt wordt voor het vangen van konijn, haas of fazant, zal van hand naar hand vliegen. Misschien ook naar uw hand? En dan als laatste zijn er nog de gieren Koen, Guus en Wishky. Gieren zijn aaseters en vallen dus eigenlijk niet onder de roofvogels. Koen, Guus en Wishky zullen u demonstreren hoe goed hun reukvermogen is. Dit gebruiken ze in het wild voor het opsporen van kadavers. U zult zien hoe snel ze het verstopte aas weten te vinden.

Naast deze onderdelen van de Historische Dagen op 12 en 13 augustus kunt u genieten van een nostalgische kermis, ambachten, paarden en oude tractoren, historische kostuums, demonstraties, muziek, kinderspelen, regionale lekkernijen, prachtige exposities en nog veel meer.