Duitse kunstenaar Demnig legt Stolpersteine in Bedum

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig uit Keulen heeft op dinsdag 9 juli 2013 twee Stolpersteine voor Bedumer slachtoffers van de mei-staking 1943 gelegd. Het gemeentebestuur van Bedum heeft daarop besloten ook de overige oorlogslachtoffers in de gemeente Bedum met een dergelijke steen te herdenken.

Het Herdenkingscomité gemeente Bedum werd door het College verzocht daartoe in samenwerking met de Historische Vereniging gemeente Bedum (HVgB) met een projectvoorstel te komen. Om tot een goede organisatie te komen werd de werkgroep Stolpersteine gemeente Bedum in het leven geroepen. Met ondersteuning van de Stichting Vier 5 mei, het Oorlogs- en Verzetscentrum (OVCG) en de Groninger Archieven werd een plan opgezet.

Eén en ander leidde tot de legging van opnieuw 18 Stolpersteine op 7 april 2014 voor de slachtoffers van de Razzia van 25 april 1944. De gemeente Bedum werd namelijk tijdens oorlog zwaar getroffen, als gevolg daarvan zijn in totaal 51 inwoners niet meer teruggekeerd naar hun geliefden. Met de legging in 2013 en 2014 bleven er nog 31 oorlog- en geweld-slachtoffers over, waarvoor een steen moest worden gelegd. Doordat de Duitse kunstenaar een druk bezet bestaan heeft moeten de stenen gefaseerd worden gelegd. Op 9 december 2016 werden daarom de volgende 19 Stolpersteine in de gemeente Bedum gelegd.

De werkgroep Stolpersteine Bedum hoopt op vrijdag 4 augustus a.s. opnieuw 9 Stolpersteine te leggen voor de laatste oorlogs- en geweldslachtoffers. Acht gedenktekens zullen worden gelegd in het dorp Bedum en één in Ellerhuizen voor: Siemen Huizinga, Hendrik Kluiter, Klaas Laninga, Jans Medema, Kornelis Roeters, Martinus Schaaphok, Jacob Schuurman, Jille Stevens Siertsema, Nikolaas Jacobus Witsenboer.
Tijdens de legging in 2016 weigerde de heer Gunter Demnig een Stolperstein te leggen voor Jurriën Korringa, omdat deze om het leven is gekomen in Azië (overleden te Rangoon, 3 december 1942). Hierop heeft de Werkgroep Stolpersteine Bedum een gedenkteken ontworpen, die op 9 december 2016 in bijzin van vele nabestaanden van Jurrien Korringa werd onthuld.

Ook dit jaar weigerde Demnig twee Stolpersteine te plaatsen. Deze keer voor Wiebe Adema (overleden te Rotterdam, 12 mei 1940) en Jan Tempel (overleden te Dubbeldam, 10 mei 1940). Beide zijn als militair in de eerste oorlogsdagen gesneuveld en Demnig legt voor militairen geen Stolpersteine. In zijn visie worden deze oorlogslachtoffers herdacht door middel van oorlogsmonumenten.

De Werkgroep Stolpersteine Bedum heeft inmiddels besloten ook voor deze twee oorlogs- en geweldslachtoffers een alternatief gedenkteken te plaatsen op 25 april 2018 t.g.v. herdenking van de Razzia in de gemeente Bedum.