Stolpersteine in Leek en Nietap

Op dinsdag 8 augustus legt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig weer Stolpersteine in de gemeente Leek en Noordenveld. In heel Europa liggen nu al zo’n 55.0000 herinneringsstenen met de namen van slachtoffers van het naziregime. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden op deze manier niet vergeten.
Demnig legt om 9 uur de eerste twee stenen vlak voor de Thedemaborg in Nietap. Daarna worden er op verschillende locaties in het centrum van Leek, nog eens 18 stenen gelegd voor de huizen waar joodse Leeksters in de oorlog hebben gewoond Ze werden uit hun huizen gehaald en met de Drachtster tram en de trein naar Westerbork afgevoerd. Kort daarna zijn ze bijna allemaal in een van de nazi-vernietigingskampen vermoord. Op de koperen plaatjes op de stenen staan hun namen vermeld ter herinnering aan de moord op onze joodse inwoners en verzetsstrijders.
Alle stenen zijn geadopteerd door particulieren, bedrijven of stichtingen.
Niet alleen in Leek worden in augustus stenen ingemetseld door Demnig maar ook bijvoorbeeld in Visvliet.

Een maand later, op donderdag 7 september, worden de Stolpersteine, officieel onthuld. Tijdens de ceremonie worden hun namen en levensloop en waar en wanneer ze werden vermoord, voorgelezen door leerlingen van de basisscholen “De Regenboog” uit Tolbert en de “Flint” uit Nietap. Op elke locatie wordt kort gemusiceerd en een rabbijn zal een gebed uitspreken, waarna witte rozen op de stenen worden gelegd.

Een ieder kan natuurlijk zowel op 8 augustus 2017 (09.00 uur bij de Thedemaborg, Nietap) als op donderdag 7 september (14.30 uur, Tolberterstraat tegenover het gemeentehuis) bij het leggen van de Stolpersteine en de ceremonieën aanwezig zijn.