Grachtenfestijn vraagt aandacht voor duurzaamheid en vaarwegen

GRONINGEN – Zondag 27 en maandag 28 augustus vindt de 5e editie van het Grachtenfestijn plaats, georganiseerd door Stichting Grachtenfestijn en Progress Events. Dit jaar is de uitzwaaitocht van de Trintella4green 1 van de hoogtepunten. Deze heren zullen energieneutraal de wereld rondvaren en plastic recyclen aan boord. Verder zullen er naast de nodige spektakel een aantal electroboten, zonneboten en een waterstofboot meevaren. Dit jaar organiseert de stichting op zondagmiddag 27 augustus vanaf 14:00 uur de ‘Grachtenparade’ wederom in het thema Groen/Wit.

Wat dit jaar nieuw is zijn de maar liefst 4 aanbrengtochten over 3 vaarwegen vanuit de provincie Groningen op zondag 27 augustus:
Reitdiep
Start Lauwersoog
7:00 uur restaurant het Booze Wijf olv het schip “De Lauwers”
Start Garnwerd
10:00uur Garnwerd aan Zee, vertrek olv Trintella4green. Unieke duurzame wereldreis en uitzwaaitocht!
Damsterdiep
Start Appingedam
Start Haven Appingedam/Bie Daipfestival
8:00 uur olv varen erfgoed van bootjes voor 1940
Hoendiep
Start Leekstermeer
10:00 uur Camping Pool olv zonneboten en de young solar challenge

Er is dit jaar plaats voor maximaal 150 versierde groen/witte boten in de Groninger Diepenring. Tijdens de gehele route zal er een flyboarder te zien zijn die de stoet met bootjes een ronde zal leiden door de Diepenring. Tezamen met verscheidene zangkoren langs de route open terrassen en de parade wordt begeleidt door de fanfare.

De Grachtenparade vindt plaats vanaf 14:00uur in de Zuiderhaven. De stoet met boten zal vervolgens het Hoge- en Lage der A inslaan en een ronde Diepenring varen. Eenmaal terug aangekomen in de Zuiderhaven rond 15:50 uur kan er genoten worden van een BigBand die zal optreden. Om 16:30 uur zal de prijs voor de best en mooist versierde boot worden uitgereikt. Deelnemers die zich nog willen inschrijven kunnen dit doen via info@grachtenfestijn.nl zolang er nog plaats is.

Zangkoren/programmering
Stichting Grachtenfestijn stimuleert zoveel mogelijk entertainment en open terrassen langs de route. Bij Het Ludina Terras is een groot springkussen voor de kinderen en een jazzsessie onder leiding van Bert van Erk. Aan de steiger van rondvaartbedrijf Kool zal een shantykoor hun repertoire ten gehore brengen.

Volledige route Grachtenparade
14:00 uur Zuiderhaven
14:30 uur Oude Kijk in ’t Jatbrug
14:40 uur Ebbingebrug
14:50 uur Poelebrug
15:00 uur Steenstilbrug
15:10 uur Trompbrug
15:20 uur Herebrug
15:30 uur H.N. Werkmanbrug
15:40 uur Emmabrug
15:50 uur Zuiderhaven
16:00 uur Einde parade