Verhildersum klaar voor Historische Dagen

Weet u nog, vroeger? Toen een bult hooi een fijne speelplek was. Een teil water en wat stokjes een wereld aan speelmogelijkheden bood? Je uren op straat speelde met kaaibakjen, hinkelen, knikkeren en noem maar op. En als de kermis kwam, de woonwagens bij het dorp een plekje zochten en de muziek de mensen trok. Als je dan door de lucht zweefde in de zweefmolen… Heerlijke nostalgische herinneringen, die weer boven komen tijdens de Historische Dagen op Landgoed Verhildersum Leens op 12 en 13 augustus.

Ook nu zijn er een draaimolen en een zweefmolen en klinkt de muziek van draaiorgel en accordeon. De troubadour vermaakt het publiek en de lachspiegels zorgen voor hilariteit. De woonwagens staan opgesteld en de grote broodbakoven verspreid heerlijke geuren over het terrein. De bijzondere acts van Aut&Tiek verbazen en vermaken het publiek.
Heel speciaal, maar al een gevestigde traditie, is de hagepreek in het Gronings, die zondagmorgen in de tuin van Verhildersum wordt gehouden. Deze keer opgeluisterd met zang van Gert Sennema en met begeleiding van enkele muzikanten van Excelsior, Baflo.
Breng een bezoek aan de borgbewoners in de borg, ervaar hoe het borgleven in de 19e eeuw was en geniet van de muziek van het secretaireorgel. Maak kennis met het pas verworven portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh en neem een kijkje op de waszolder van de borg. Bewonder ook de exposities in het Koetshuis, waar bijzondere erfstukken tentoongesteld zijn, en in de museumboerderij waar de expositie ‘Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht: Verborgen Rijkdom’ het verhaal verteld van de relatie tussen de borgbewoners en de kerk. De instrumenten in deze tentoonstelling zullen ook tijdens de historische dagen bespeeld worden.
Neem een kijkje in het arbeidershoeske, waar hard wordt gewerkt om de was op tijd aan kant te krijgen, waar gekookt, gebreid, gesponnen en versteld wordt. Wie stopt tegenwoordig de gaten in uw sokken? Vroeger werd er versteld en nog eens versteld. Tot het materiaal helemaal op was. Het arbeidersgezin had het niet breed. Gelukkig hadden ze een commensaal(kostganger) en een groentetuintje.
In het kanaal liggen diverse historische boten, waarmee u een klein tochtje kunt maken, en de eigenaren vertellen graag over hun passie.
De loophut, vlakbij het arbeidershoeske, is zondagmiddag de plek waar Groningstalige poëzie wordt voorgedragen.
Bij de boerderij is het een drukte van belang. Verschillende ambachtslieden laten hun kunnen zien en vertellen honderduit over hun vak.. De inwendige mens wordt niet vergeten. Op diverse plekken kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie, thee of fris met een lekker stuk appeltaart of tulband, een kop soep of vers gebakken brood, zo uit de grote broodoven. Of proef van de heerlijke pannenkoeken, gemaakt door de mulders van korenmolen Wilhelmina, of van de vers gebakken visjes en garnalen van de vrijwilligers van het visserijmuseum uit Zoutkamp.
In de museumboerderij is een keur aan kippen, kuikentjes, duiven en konijnen. En wie weet mag je ze even vasthouden en knuffelen. En doe mee aan het veren-raadspel. Wist u dat er zoveel verschillende soorten zijn?
Bij de kinderactiviteiten kunnen kinderen leren hoe ze een mobile kunnen maken.
Beide dagen is theatergroep Auth&Tiek aanwezig met onder andere een giga-bellenblaas, een ‘achtbaan’, ‘EHBO’, ‘notitieblokje’ en nog meer.
Er zijn demonstratie ganzen drijven, schapen drijven en op zondag een roofvogelshow.
Zondag wordt een middeleeuws kampement opgezet, waar heerlijk wordt gekookt, middeleeuwse spelletjes kunnen worden gespeeld en waar je kunt oefenen in boogschieten en zwaardvechten. Onontbeerlijk voor een borgbewoner in de middeleeuwen. Zouden Edzard en zijn broertjes dat ook gedaan hebben?
Vergeet ook niet de boerenmarkt en de presentatie van diverse musea te bezoeken op het voorterrein van de borg. Wandel dan door de prachtige tuin met beelden van kunstenaar Eddy Roos.
In de boomgaard kunt u veel te weten komen over oude fruitrassen. Weet u nog, die heerlijke suikerpeer? Of die lekkere appeltjes? En wie weet waar de honing vandaan komt? De imker kan u er alles over vertellen.
Dus, wat let u…kom op 12 en 13 augustus naar Landgoed Verhildersum Leens en ervaar de kunst van het genieten.
Kijk ook op www.verhildersum.nl

Historische Dagen
Op Landgoed Verhildersum Leens
12 en 13 augustus 2017
10.30 tot 17.00 uur
Entree: volwassenen € 8,50; kinderen 6 t/m 12 jaar € 2,00