Hoofdrol voor familie Érard in nieuwe opera op Hortus Festival

Sopraan Rianne Wilbers en het DoelenEnsemble brengen zondag 20 augustus in de Hortus Botanicus in Haren La vie et mort d’Érard. Deze nieuwe kameropera van componist Robin de Raaff is gebaseerd op het leven van de gerenommeerde familie Érard, Franse muziekinstrumentenbouwers uit de negentiende eeuw. Uniek is de vondst van een verzameling van tweehonderd brieven van de familie, die als inspiratiebron hebben gediend voor deze opera. De brieven werden vorig jaar ontdekt.

De voorstelling begint op het moment dat Camille Érard door het overlijden van haar man plotseling het familiebedrijf alleen moet runnen. In de jaren die volgden nodigde zij beroemde componisten als Liszt en Thalberg uit om concerten te verzorgen in haar salon op Château de la Muette. De opera schetst een zoektocht van een bijzondere vrouw in de dynamische negentiende eeuw.

Sopraan Rianne Wilbers heeft zich na haar conservatoriumstudie verdiept in moderne/hedendaagse klassieke zang. Zij treedt regelmatig op als soliste, haar repertoire strekt zich uit van vroeg-barok tot hedendaags. Rianne heeft tal van oratoria en opera’s op haar naam staan. Ook vormt ze samen met harpiste Beate Loonstra duo Klein Geluk, treedt ze regelmatig op met pianist Toon Bierman en is ze zangeres in ensemble VONK.

Het DoelenEnsemble speelt voornamelijk klassieke muziek uit de 20e en 21e eeuw. In een telkens wisselende samenstelling wordt een breed en verrassend repertoire gespeeld en de concerten zijn van internationaal topniveau. Jonge componisten worden samengebracht met meesterwerken uit de recente muziekliteratuur en thematische verbindingen geven een totaal nieuwe context aan individuele stukken. Het is klassieke muziek zoals die zelden te beluisteren is.

Componist Robin de Raaff groeide op in een zeer muzikale familie waar zowel pop als klassieke muziek deel uitmaakten van het dagelijkse leven. Als kind begon hij met pianospelen, zijn eigen muzikale wereld ontdekte hij via de basgitaar. De overstap naar de fretloze bas voerde hem naar de wereld van de complexe instrumentale muziek en uiteindelijk de jazz. Al op jonge leefijd was de passie voor het componeren groter dan voor het muziek maken. Hij begon met het schrijven van popliedjes maar staat tegenwoordig midden in de traditie van het 20e- en 21e-eeuwse componeren. De Raaff componeert met een timmermansoog, schept muziek vol details en met gevoel voor getalsverhoudingen en proporties. Daarbij verliest hij de emotie en klankschoonheid echter nooit uit het oog.
La vie et mort d’Érard | Rianne Wilbers – sopraan, DoelenEnsemble o.l.v. Maarten van Veen. Een nieuwe opera van Robin de Raaff op een libretto van Maarten van Veen en Alphonse Lamartine.

Zondag 20 augustus 2017 om 14.15 uur Hortus Botanicus, Kerklaan 34, Haren Tickets & Info: www.hortusfestival.nl Concertkaarten € 26,50