Art quilts en andere textielkunst

In deze derde grote textieltentoonstelling van de Duikvlucht in het MOW, museum te Bellingwolde, gaan de zes textielgroepen voor de overtreffende trap. In verschillende thema’s onderzoeken de bijna zestig deelnemers vorm, textuur en kleur. Voor de liefhebbers van (art) quilts en andere textielkunst een waar feestje.

Duikvlucht is de naam die deze quiltgroepen hanteren omdat het maken van een textiel werk altijd weer een sprong in het diepe is. Dineke Ugen begeleidt de verschillende groepen die door heel Nederland te vinden zijn.
In Verknipt koos elk van de zes groepen voor een eigen thema. De thema’s komen voor een deel voort uit liefde voor verschillende stoffen en voor een deel uit het leven zelf. Met aan de ene kant bijvoorbeeld witte, kanten bruidsstoffen of juist denim als rode draad en aan de andere kant thema’s als vrijheid, muziek en ‘dansen met gebreken’. Een groep verbeeldde het uitzicht aan de overkant van grachten, met unieke panorama’s tot gevolg.
Per thema is de maat van de quilts gelijk waardoor deze visueel samenkomen. De werken zijn echter even verschillend als de Duikvluchtleden zelf. Zij tonen niet alleen het vakmanschap van de makers maar ook ieders eigen levensvisie. Al met al een bonte rit langs technieken, materialen, stijlen en visies, en dat allemaal in stof!
De tentoonstelling kent verder een groot aantal kleurrijke stoelen die aan het einde van de tentoonstelling voor de hoogste bieder zijn, een kunstwerk gemaakt rondom bezoekersreacties van de vorige tentoonstelling en divers klein werk in de museumwinkel. In verschillende weekenden geven de leden van de Duikvlucht demonstraties.
Naast Verknipt vind je in de ontvangst van het museum een tentoonstelling met Siberische kunstenaars, waarvan een tweede deel te zien is in Expositie Molen Adam te Delfzijl. Verder kun je altijd terecht voor het werk van fijnschilder en magisch realist Lodewijk Bruckman.
Meer informatie over het MOW en de tentoonstelling vind je op www.museumdeoudewolden.nl. Het museum bevindt zich aan de hoofdweg van Bellingwolde en is elke woensdag tot en met zondag geopend. Elke woensdag kent het MOW gratis entree. De Museumkaart is geldig.