Grote internationale deelname aan Europees Kampioenschap 2.0 Hotrods

Ter Apel- Zaterdag 2 en zondag 3 september a.s. staat het raceweekend van de NNO Ter Apel op het programma. Sinds 2014 maakt dit tweedaagse evenement onderdeel uit van de autosportkalender, meetellend voor het Nederlandskampioenschap Ovalracing in Ter Apel. Maar tijdens dit weekend staat er veel meer op het programma. Zo is het voor de ovalracing coureurs uit Groot Brittannië met twee dagen racen extra interessant om eens per jaar de oversteek naar het vaste land te maken. Dit jaar heeft de organiserende NNO met haar Engelse samenwerkingsorganisatie, Spedeworth Motorsports, het officiële “RD Recycling & Houtdrogerij Friesland” Europees Kampioenschap in de 2.0 Hotrodklasse naar Ter Apel kunnen halen, met als gevolg dat minimaal vijftien coureurs uit het Verenigd Koninkrijk, waaronder wereldkampioen Gordon Alexander uit Schotland, hun deelname inmiddels hebben bevestigd om het op te gaan nemen tegen de vele Nederlandse en Duitse coureurs. Een unieke gebeurtenis, nog nooit eerder werd een dergelijke titelwedstrijd buiten Groot Brittannië gehouden.

Daarnaast zal in de koningsklasse van het ovalracen, de National Hotrods, gestreden worden om de prestigieuze “Teuben Logistics” EuroMaster titel. Hier zullen vele regionale coureurs hun uiterste best gaan doen om deze titel van Brabantse routinier John v.d. Bosch te kunnen overnemen.

Voor de coureurs in alle deelnemende klasses van het Int. NK ovalracing is het speedweekend een voorlaatste kans om een eventuele achterstand in de tussenstand van het kampioenschap op een concurrent te verkleinen om zo een maand later tijdens de finale-races eventueel de Nederlandse titel te kunnen veroveren.

Schlüter Motorsport Juniorenklasse
De in Ter Apel woonachtige Jarno Emming gaat al sinds de tweede wedstrijddag van het seizoen aan de leiding. De kans is dan ook groot dat Emming dit seizoen voor het eerst de titel op zijn thuis circuit zal binnenhalen. Grootste concurrent in die strijd om de titel is Mike Wempe uit Spaarndam. Maar met een groeiend aantal deelnemers zullen we tijdens het Speedweekend ongetwijfeld spannende races gaan zien. Een nieuwe naam die we aan de start gaan zien is Justin Albrecht, zoon van 2.0 Hotrod coureur Dirk Albrecht.

Standaardklasse 1400
Marco Bontjer uit Valthermond en Stefan Arends uit Roswinkel lijken de voornaamste titel kandidaten in de Standaard 1400 klasse. Bontjer wist tijdens de laatste wedstrijddag voor de zomerstop één puntje in te lopen op zijn naaste belager. Zo slonk het onderlinge verschil naar drie punten en zal Arends op zijn hoede moeten zijn om tijdens de zes races van het Speedweekend niet meer averij op te lopen. In de strijd om de derde podium plaats hebben Jelmer Tromp uit Klazienaveen en Alfred van Klinken uit Valthermond elkaar gevonden. Tromp haalde de voorgaande wedstrijd vijf punten meer dan van Klinken waardoor hij nu één punt voorsprong heeft.

Standaardklasse 2000
Ondanks dat de broers Zwiep als equipe de laatste wedstrijddag niet veel punten wisten te scoren gaan ze nog altijd met een voorsprong van 15 punten het laatste gedeelte van het seizoen in. Michel van der Zwaag en Danny Bos, beiden afkomstig uit Ter Apel, volgen op een tweede en derde positie. Danny Bos wist te stijgen in het klassement vanwege zijn sterke optreden tijdens de laatste wedstijd wat resulteerde in de dagzege. Jordan Wolters uit Raalte en Kevin Mosterd woonachtig in Wijhe volgen op positie vier en vijf in het klassement. Wolters maakt van deze twee nog het meeste kans op een podiumplaats, zijn achterstand is slechts twee punten op de derde positie.

BMW 325i e36 Cup
In zijn eerste jaar als debutant in de BMW Cup heeft Kevin Zwiep uit Schoonoord knap de leiding in deze klasse in handen. In deze competitieve merkencup zijn de verschillen tussen de deelnemers minimaal. De ervaren Iwan Heins uit Schoonoord en Allard Boes uit Vroomshoop volgen hem in het klassement op de voet. Met zes races tijdens het Speedweekend kan het klassement er na het weekend met zulke minimale verschillen er heel anders uitzien.

SuperRods
In de mix van Super- en Sportklasse is Erwin van de Meer uit Hoogersmilde de coureur die in de voorgaande vier wedstrijddagen de meeste punten wist te scoren. Niek Damstra uit het Friese Giekerk weet momenteel als debutant verrassend de tweede positie in te nemen. Hij heeft met zijn fraaie en snelle Opel Corsa indruk gemaakt tijdens de voorgaande races. Theo en Andre de Boer volgen op positie drie en vier in het klassement. Hun onderlinge verschil is slechts 3 punten. De uit Halle afkomstige Rene Teerink die in het verleden al eens kampioen in de Superklasse werd moest de eerste wedstrijd verstek laten gaan. Tijdens de daaropvolgende racedagen leek het erop dat hij zijn opgelopen achterstand goed kon maken. Maar de pechduivel speelde hem tijdens de races van 9 juli parten. Er werden slechts 11 punten gescoord en dat betekend dat hij als zesde in het klassement aan het speedweekend begint.

“RD Recycling & Houtdrogerij Friesland” Europees Kampioenschap & “Emming Motorentechniek” Dutch Open 2.0 Hotrods
In het vierde seizoen van de 2.0 Hotrods in Nederland heeft de klasse zich ontpopt tot een ware smaakmaker. Met een gemiddelde van 15 Nederlandse en Duitse deelnemers per wedstrijddag hebben ze al vele fraaie races laten zien dit seizoen. Daarin is ook te zien dat veel coureurs de nodige ontwikkeling hebben doorgemaakt. Het niveau van de coureurs gaat omhoog en dat zou ervoor moeten zorgen dat de continentale coureurs dit seizoen nog beter zijn opgewassen tegen de coureurs uit de UK die nog veel meer ervaring hebben in het ovalracing spelletje dat Hotrod racen heet. Zo wist tot nu toe nog geen enkele coureur van het vaste land de Dutch Open titel op zijn naam te schrijven, al was Dirk Albrecht er wel heel erg dichtbij in 2016. Wel is het zeker dat de Dutch Open titel een nieuwe winnaar krijgt nu voorgaande winnaars Chris Crane (winnaar 2015, 2016) en Charlie Jowers (winnaar 2014) vanwege een overstap naar een andere klasse niet aan de start zullen staan.

Op zaterdag zullen de coureurs in deze klasse eerst gaan strijden voor de Europese titel, de, op de wereldtitel na, meest prestigieuze titel voor de 2.0 Hotrod coureurs die door de Britse ovalracing bond Spedeworth Motorsports jaarlijks wordt uitgeschreven. Met meer dan 30 coureurs uit Nederland, Duitsland, Engeland, Schotland en Noord Ierland aan de start wordt het ongetwijfeld een strijd om van te watertanden. Na een aantal kwalificatieheats om punten te scoren zullen de coureurs op zaterdagavond de Europese finale rijden. Dit belooft een bijzondere happening te worden onder kunstlicht.

National Hotrods
Voor de National Hotrods staat de belangrijkste wedstrijd van het seizoen op de oval in Ter Apel op het programma. Naast de punten voor de NK titel gaan deze snelle mannen strijden om de “Teuben Logistics” EuroMaster titel. John van den Bosch uit Rosmalen grossiert in overwinningen als het om de Euromaster titel gaat. Al krijgt hij ze zeker niet cadeau. Ook dit jaar heeft hij het in de strijd om het Nederlandskampioenschap Ovalracing zwaar te verduren van concurrenten als Jeffrey Zwiep uit Valthermond, Reimon Bos uit Noord Sleen en Johan Sanders uit Ter Apel. In een aantal kwalificatieheats waarbij de startopstelling wordt bepaald door loting zullen coureurs punten kunnen halen voor de EuroMaster finale die op zondagmiddag zal plaatsvinden.

Ninja Karts
In het kielzog van de vele Britse 2.0 Hotrod coureurs, komt ook dé klasse binnen het ovalracen voor de jongste jeugd uit Groot Brittannië voor een gastoptreden naar Ter Apel. De jeugd in dit autosportland bij uitstek wordt in een nog eerder stadium bij het ovalracen betrokken. De kinderen, veelal zonen en dochters van diverse gelouterde ovalracecoureurs, kunnen vanaf 6 t/m 11 jaar deelnemen aan de zgn. Ninja Karts. Deze fraaie karts die speciaal zijn geprepareerd voor het ovalracen zijn allemaal uitgerust met dezelfde banden en motoren. Inmiddels hebben zich al meer dan 15 jonge coureurs zich aangemeld om samen met hun ouders naar Nederland te reizen en een bijzonder weekend tegemoet te gaan.

2litre Saloon Stockcars
Naast de vele non-contactklasse, is er op zondag 3 september ook nog een klasse toegevoegd aan het programma waarbij wel degelijk contact is toegestaan tussen de auto’s om de positie in de race te verbeteren. De zgn. 2litre Saloon Stockcars kennen net als de 2litre Hotrods hun oorsprong in Groot Brittannië . Op het gravel speedway circuit in Emmen is deze spectaculaire klasse in 2017 in Nederland geïntroduceerd. Al een grote groep enthousiaste coureurs heeft een rechts gestuurde Saloon Stockcar aangeschaft of gebouwd. Nu zijn ze voor het eerst aanwezig op het circuit in Ter Apel om te kijken of het ovale asfalt van De Polderputten geschikt is om zo eventueel hun wedstrijdprogramma in de toekomst uit te breiden. Ook in deze klasse is er deelname vanuit Engeland aanwezig.

Tijdens de vijfde serie races van het Nederlandskampioenschap Ovalracing wordt er dus maar liefst twee dagen lang gestreden. De wedstrijden beginnen zaterdagmiddag 2 september om 14:00 uur en zullen tot ongeveer 21:00 uur doorgaan, waarbij de laatste races van de avond onder kunstlicht zullen plaatsvinden, waaronder de finalewedstrijd om het “RD Recycling & Houtdrogerij Friesland” Europees Kampioenschap 2.0 Hotrods. Op zondag 3 september starten de races om 11:30 uur, als hoofdact staat dan de “Teuben Logistics” EuroMaster finale bij de National Hotrods op het programma waarbij vele regionale favorieten een gooi zullen doen naar deze titel. De ovalraces vinden plaats in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel. Het circuit is te vinden aan de Hanetangerweg 5a in Ter Apel.