Vier het Groningens Ontzet

De Martinitoren en de oostzijde van de Grote Markt in Groningen

Van het Bommen Berend Muziektheater en de Vestingdag Groningen op zaterdag 26 augustus, het NNO 28 Augustus concert op zondag 27 augustus tot en met het groots en briljant vuurwerk als afsluiting van Groningens Ontzet op maandag 28 augustus.

Kermis op de Grote Markt
Vanaf dinsdag 22 tot en met maandag 28 augustus is het 28 Augustus kermis op de Grote Markt. De openingstijden zijn: Donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 01.00 uur Zondag van 13.00 tot 24.00 uur Maandag van 10.00 tot 24.00 uur.

Bommen Berend Muziektheater
Optredens zaterdag 26 augustus: 14.00 (première), 16.00 en 20.00 uur Locatie: Usva, Munnekeholm 10, Groningen maandag 28 augustus: voorstellingen om14.00, 16.00 en 20.00 uur Locatie: Der Aa theater, Akerkstraat 11, Groningen Aanmelden via: bommenberendmuziektheater@gmail.com
Het verhaal: Groningen 1672, bakkersdochter Zwaantje en zoon van een bierbrouwer Tammo verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Ze laten zich door de aanhoudende bommenregen niet klein krijgen en proberen hun leven zo goed mogelijk voort te zetten. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze tijdens een nachtelijke expeditie op zoek naar eten deze tegen het lijf lopen. En hij blijkt lang niet zo beestachtig en lelijk als gedacht. Zwaantje en de Westfaalse Heinz vallen als een blok voor elkaar. Maar liefde voor de vijand in oorlogstijd, dat heeft toch geen schijn van kans? Romeo en Julia, West Side Story, Bommen Berend Muziektheater. Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit. Aan het einde van het verhaal vieren we met z’n allen, Westfaal en Groninger, ‘poep’ en Stadjer, het Groningens Ontzet. Zodat we niet vergeten dat Bommen Berend hier ooit is geweest. Het Bommen Berend
Jeugdkoor is een initiatief van Marcel den Os voor de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken.

Vestingdag Groningen 2017
Dag 1: Zaterdag 26 augustus van 18:00 tot 22:00.
Dag 2: Zondag 27 augustus van 10:00 tot 16:00.
Locatie: Noordelijk Scheepvaartmuseum, gewoon geopend tijdens het evenement Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen.
Een Groningse vertoning van de historische gebeurtenissen in 1672. Op het binnenterrein van het museum staan tenten van de soldaten die er wonen en leven. Ook is er een exercitieterrein. Verder zijn er lezingen over de geschiedenis tot aan 1672 en het jaar 1672 zelf en is er uitleg over wapens die gemaakt zijn tussen 1500-1800 na Christus.

NNO 28 Augustus Concert: let op: op zondag 27 augustus!!! Dag zondag 27 augustus van 20.00 tot 22.00 uur Locatie Vismarkt Presentatie door Harry Piekema; thema: filmmuziek

Activiteiten Groningens Ontzet:
Waagplein
Tijd: van 08:30 tot 08:45 uur Wat buste Carl von Rabenhaupt
Rond de klok van 08:30 uur zijn er wat plechtigheden bij de buste van Carl von Rabenhaupt, die inmiddels op z’n nieuwe plek staat nabij het Goudkantoor. Daarna zullen de burgemeester van Groningen, de Commissaris van de Koning en de voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken een krans leggen bij de buste. Tot slot zingen we het Grönnens Laid.

Martinitoren Tijd 09.00 uur Luiden van de klokken van de Martinitoren. Groningen wordt wakker en viert feest

Vismarkt Tijd van 09.30 tot 11.00 uur Traditionele paardenkeuring en tevens presentatie van het Groninger Paard
Bordes Stadhuis Grote Markt Tijd van 10.00 tot 17.00 uur Mini expositie en startpunt ontdekkingstocht Het Verhaal van Groningens Ontzet

Academiegebouw, Broerplein Tijd van 11.30 tot uiterlijk 12.30 uur De jaarlijks terugkerende 28 Augustus Rede. Spreker is Freek de Jonge.

Stadspark Tijd van 08.45 tot 17.30 uur Spectaculair Concours Hippique; 160 jaar geleden werd het eerste CH in Groningen georganiseerd, met dressuur, tuigpaarden, springwedstrijden en shownummers. Deelname van ruim 200 paarden en een presentatie van het Groninger Paard.
Dit Groningse concours hippique is het oudste, nog bestaande hippische evenement in Nederland.
Het Groninger Paard staat centraal tijdens Groningens Ontzet 2017 Tijdens Groningens Ontzet zullen de Groninger paarden in het ochtendprogramma, dat
start om 09.30 uur, om 10.00 uur te zien zijn op de Vismarkt waar zij, door middel van een showkeuring aan de hand, zich aan het publiek zullen tonen.
In het middagprogramma op de drafbaan in het Stadspark kunt u om 15.45 uur zien dat de Groninger paarden ook zeer veelzijdig in het gebruik zijn. Zowel voor verschillende authentieke aanspanningen als onder het zadel.
Omstreeks 16.05 uur zal tijdens ´t Peerdespul in het Stadspark het 1e boek van auteur Ingeborg Nienhuis over de verhalen van haar Groninger paard Prelude worden overhandigd aan Henk Bleker, oud staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. In 2017 bestaat stamboekvereniging Het Groninger Paard 35 jaar en is Prelude aanbeland in ‘De prille herfst van haar leven’. Het wordt tijd om haar memoires op te tekenen. In haar leven heeft ze ettelijke demonstraties gegeven, aan tal van ringrijderijen deelgenomen en als deelnemer keuringen bezocht. Aan de hand van vijftien avonturen die zich afspelen in de provincie Groningen, onthult Prelude hoe ze aankijkt tegen menselijk handelen en beschrijft ze het onbegrip dat dit regelmatig bij haar oproept. Prelude (1994) is een uit de Groninger klei getrokken dame met een nuchter karakter en een pittige mening. Preludes tolk Ingeborg Nienhuis (1981), alias Mens, is docent Nederlands aan het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen, tekstschrijver en redacteur.

Vismarkt
Tijd Van 13:00 tot 18:00 uur
Spectaculaire springkussens, waaronder een 27-meter lange dubbele stormbaan, op het ene deel van de Vismarkt. Op een ander deel is de presentatie van 2 Tesla’s. Op weer een ander deel van de Vismarkt zal Groningen Airport Eelde zich presenteren. Niet gewoon, maar zeer spectaculair vanuit een 3-tal gestapelde kisten. DroneQuest organiseert in samenwerking met Dronevents een demonstratie. Bezoekers mogen zelf drones besturen en als klap op de vuurpijl wordt een drone verloot. De demonstraties worden gegeven in de Drome Dome, welke circa 10 meter lang, 4 meter breed en 4 meter hoog is, gevlogen wordt met FPV-drones, Phantoms & Hubsans. Het parcours dat drones afleggen is een LED-parcours; het is mogelijk om “live” mee te vliegen, doordat de piloten vliegen met “Virtual Reality Brillen” die gekoppeld worden aan 2 beeldschermen. Hierdoor beleef je nog beter hoe het is om met een Drone te vliegen!

Reitemakersrijge “Kinderspul” Tijd Van 13:00 tot 18:00 uur Voor de allerkleinste Groningers wordt het weer reuzegezellig voor kinderen en hun ouders. Het kindercircus Santelli treedt op. Voor de kleintjes is er ijs en ranja en voor de vaders en moeders koffie of thee. Baby’s kunnen worden verschoond bij de caravan van SKSG.

Kleine der A “De IT hoek” Tijd Van 13:00 tot 18:00 uur De NORISK IT groepen ITurnIT presenteren zich op de Kleine der A. Ze bieden de jeugd de mogelijkheid om te programmeren, een 3D bril op te zetten en vele andere leuke IT-zaken die je kunt proberen. Daarnaast is er de mogelijkheid om graffiti te maken.

Hoge der A Platen en boekenmarkt, drakenbootraces Tijd Van 11:00 tot 18:00 uur Traditioneel gezellig, de boeken en platenmarkt. De traditionele drakenbootraces (vanaf 13.00 uur) zullen daar ook weer plaats vinden, altijd een spectaculair gebeuren. Een groot aantal teams strijdt om de spreekwoordelijke eer. Meld je team aan door hier te klikken. En ook als je niet meedoet en geen zin hebt in oude boeken, tijdschriften of platen, kom langs.

Waagplein Groningen Band Battle. Tijd Van 13:00 tot 20:00 uur Op een podium zullen jonge enthousiaste muzikale Groninger talenten zich presenteren.
Deelnemende bands zijn:
Band 1: Laws of Motion (Finalist Rode Oortjes Festival 2017)
Band 2: Vikings In Tibet (winnaar Groninger Pop Talent Award 2015)
Band 3: Maaris (Finalist Groninger Pop Talent
Band 4: Small Town Bandits (Winnaar Rode Oortjes Festival 2017) mijn eigen band;)
Band 5: Marble Heart (Finalist Groninger Poptalent Award 2015)
Band 6: City of Life (Finalist Rode Oortjes Festival 2017

Het Weeva Groote Maaltijd Tijd Van 16.72 tot 20.00 uur De Groote Maaltijd, bestaande uit de Bommen Berend Bom met zuurkool wordt gereserveerd bij Het Weeva aan het Gedempte Zuiderdiep. Vrienden van Volksvermaken kunnen gratis genieten van deze maaltijd. Tegen betaling kan iedereen van deze Groote Maaltijd met muzikale omlijsting genieten. Lekker eten onder genot van de muzikale klanken van Divine, wijn proeven etc.

Vismarkt: Rabenhaupt taptoe Tijd Van 20:30 tot 22:00 uur Al jaren een zeer succesvol vast item op “de achtentwintigste” is de Rabenhaupt taptoe. Prachtige
muziek, enthousiaste korpsen en een mooie situering met schemering en een ondergaande zon. Deelnemende orkesten zijn: Drumfanfare Avanti Groningen, Showband Noordenveld Roden,TAKOSTU Stiens en Excelsior Renkum.

Westerhaven Harmonieorkest Patrimonium Tijd Van 19:00 tot 20:00 uur Het Harmonieorkest Patrimonium o.l.v. Jan Wijenberg geeft een fantastisch concert op de
Westerhaven. Iets voor de liefhebbers!

Binnenstad/Westerhaven Muziek, muziek. Tijd Van 14:00 tot 17:00 uur Wat is een feest zonder muziek. Ook dit jaar zijn er weer een aantal dweilorkesten, waaronder ’t Is ook Niks en Post Its, die de hele middag door de stad lopen om het feest nog gezelliger te maken. Ook is op de Westerhaven tussen 14.00 en 16.00 uur een aantal keren een optreden van het Leekster shantykoor.

Zuiderhaven Tijd van 22.30 tot 23.00 uur Spectaculair vuurwerk in de Zuiderhaven als afsluiting van de viering van Groningens Ontzet
Alle activiteiten, behalve de kermis, zijn gratis toegankelijk!!!
Zie ook de website www.volksvermakengroningen.nl of download de app (‘bommen berend’).