‘Voorbij de grens’ verbindt Groningen en Friesland

Met Muziek- & Theaterfestival ‘Voorbij de grens’ stond landgoed De 4 Elementen in Stroobos zaterdag 26 augustus in het teken van verbinding. Groningers en Friezen kwamen samen en genoten van geschiedenis, muziek, theater en kunst met als doel voorbij de provinciegrens of voorbij hun persoonlijke grens te kijken. Met het inluiden van het Abel Tasman jaar was de eerste verbinding een feit. Burgemeester Ard van der Tuuk van gemeente Grootegast gaf op het Friese landgoed het startsein voor het jaar van de in Lutjegast geboren ontdekkingsreiziger. Samen met Harke Bosma van het Abel Tasman museum en de vele deelnemers van de Abel Tasman fietstocht werd er met zo’n honderd bellen het Abel Tasman jaar letterlijk ingeluid.
Verbinding was er vooral ook in de vorm van muziek. Groninger straatmuzikant Moti, Friestalige troubadour Adri de Boer, aanstormend talent Merulsa en de heren van Wat Oars trakteerden het publiek op afwisselend muzikaal vermaak.Met een expositie en schilder workshops van Annet Pool en workshops van beeldend kunstenares Alida van der Hoek kon het publiek door kunst de verbinding zoeken. Speciaal voor deze gelegenheid schetsten de tekenaars van Urban Sketchers Groningen en Urban Sketchers Friesland gezamenlijk op landgoed De 4 Elementen. Vrijstaat De Stellingen en Grensgeval speelden tussen het publiek middeleeuwse muziek. De bezoekers vertelden graag hun verhaal aan Ali en Din die speciaal uit Brabant waren gekomen met hun theateract. Met de voordrachten van Wietse Helmholt, de lachyoga van Harriët van Ellen en de dansvoorstelling van GSV Let’s move was het gevarieerde programma compleet.
Janny Reitsema van De 4 Elementen wil met dit festival de verbinding tussen Friesland en Groningen vergroten. Wonend in Lutjegast (Groningen) en werkend in Stroobos (Friesland)merkte ze dat er toch een afstand is tussen de provincies en haar inwoners. “Met dit festival willen we de samenwerking tussen beide provincies bevorderen, zowel tussen mensen als tussen bedrijven. Deze regio heeft zo veel te bieden, daarin kunnen we elkaar juist versterken.”
“‘Voorbij de grens’ heeft ook betrekking op verder kijken dan je eigen grens, voorbij je vooroordelen,” vervolgt Reitsema. Ze doelt daarmee op de woon-, werk- en leervoorziening die De 4 Elementen is. “Bij ons ligt de nadruk op ontwikkeling. We geloven dat iedereen op zijn eigen manier en met zijn eigen talent bij kan dragen aan de maatschappij. Ons team heeft dit ook laten zien voor en tijdens het festival. Met zijn allen hebben we een prachig muziek- & theaterfestival neergezet.”
Het publiek reageerde enthousiast op het festival. “Verrassend! Wat gezellig!”, klonk het regelmatig. Reitsema kijkt ook erg tevreden terug op de dag. “Dit wordt een jaarlijks terugkerend festival, we hebben zo veel leuke reacties gekregen. Op deze manier kunnen we op een laagdrempelige en feestelijke manier bijdragen aan verbinding in de regio.”