Bijzondere Groningse monumenten geopend tijdens Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september openen vier bijzondere Groningse monumenten de deuren.
Altijd al een kijkje willen nemen in bijzondere monumentale locaties in het centrum van Groningen? Zaterdag 9 september openen de Der Aa-kerk en de Remonstrantse kerk van 10.00 uur tot 17.00 uur de deuren. En wat verder buiten de stad zijn ook bijzondere gebouwen geopend, zoals de kerk van Klein Wetsinge en de kerk van Leegkerk.

Rondleidingen op de gewelven van de Der Aa-kerk
De Der Aa-kerk met haar gele toren is een bekende bezienswaardigheid in het centrum van Groningen. De naam van de kerk verwijst naar de Aa, een riviertje dat vroeger een belangrijke functie had voor schippers en kooplieden. Mensen die een kerk eens op een andere manier willen bekijken, moeten zeker naar de Der Aa-kerk komen. Hier worden rondleidingen gegeven over de gewelven van de kerk. Ook kunnen bezoekers uitgebreide rondleidingen krijgen in de kerk.
Remonstrantse kerk: modern en klassiek
Bezoekers kunnen in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel (achter bioscoop Pathé) in Groningen een kijkje nemen in de modern ingerichte kerkzaal, ontworpen door de Japanse architecte Moriko Kira. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven met uitleg over de historie van het gebouw en het huidige gebruik.

De kerk van Leegkerk
In de kerk van Leegkerk (aan de rand van de stad Groningen, achter de wijk Gravenburg) worden rondleidingen gegeven in en om de kerk. Van 15.00 uur tot 16.00 uur zingt vocaal ensemble Vocalo in de kerk. Vocalo is een ensemble van vijftien enthousiaste zangers, onder leiding van dirigent Wim Bos en met pianobegeleiding van Moniek Timmer. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten. En natuurlijk is het mogelijk om te genieten van een kop koffie met taart, geserveerd door vrijwilligers uit de omgeving van de kerk.

Uitzicht op het Reitdiepgebied
Ook de kerk van Klein Wetsinge is geopend tijdens Open Monumentendag. De kerk ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. Bezoekers worden gastvrij ontvangen door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen. Vanuit het bijzondere uitzichtpunt in de nok van de kerk kunnen bezoekers genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied. In de kerk is een expositie met werken van beeldend kunstenaar Reinier van den Berg te bezichtigen.

Boeren, burgers en buitenlui
Het thema van Open Monumentendag van dit jaar is Boeren, burgers en buitenlui. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.