Kunst uit West-Siberië

Stichting Expositie Molen Adam zal in de periode van 10 september tot en met 5 november de werken van kunstenaars uit Tyumen uit de Russische regio West-Siberië tentoon stellen. De werken zijn eerder in Rhauderfehn te Duitsland te zien geweest tijdens de expositie ‘Liebe zur Kunst 2017’. De samenwerking tussen kunstenaars uit Tjenum en de Kulturkring und Kunstkreis Rhauderfehn bestaat sinds 1995 en heeft tot op heden voor verschillende uitwisselingsprojecten geleidt, waarvan deze expositie een voorbeeld is. En als bijzondere toevoeging worden deze werken nu ook in Nederland tentoon gesteld in de Molen Adam en in het Museum de Oude Wolden te Bellingwolde.

Bij het woord ‘Siberie’ doemen visioenen op van een eindeloze sneeuwvlakte, de goelags en grote armoede, maar Tyumen kan met recht een wereldstad genoemd worden. De stad bestaat al sinds 1586 en is een belangrijk economisch en industrieel centrum in de regio en ligt op de route van de Trans-Siberische Spoorlijn. Het is een spil in de lokale olie- en gasproductie en het vervoer hiervan. Verder zijn er verscheidene universiteiten en hoge scholen gevestigd, waaronder een kunstacademie.
Tijdens de expositie is een veelvuldigheid aan stijlen te zien die in verschillende media op papier gemaakt zijn. Het medium papier is om een zeer simpele reden gekozen: de werken konden op deze manier opgerold geïmporteerd worden. Werken die niet aan deze standaard konden voldoen vielen onder strengere import- en export-regels. De werken zijn in Duitsland opnieuw ingelijst en bieden daarom tegelijkertijd een uniforme en diverse blik op de ontwikkeling van kunst in Tjenum. Hiermee is een veelzijdige en spannende expositie tot leven gebracht die een mooi overzicht levert van de vele stijlen waarin de kunstenaars zich hebben uitgedrukt.
De opening van de expositie zal plaats vinden in de Molen Adam te Delfzijl. U bent op 10 september vanaf 15.00 uur welkom. Tom Hageman, directeur van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst te Groningen, zal het voorwoord doen. De opening zal begeleid worden door accordeonist Gertie Bruin. Hij zal in kostuum Russische muziek spelen. Op 5 november wordt de gezamenlijke tentoonstelling afgesloten in het Museum de Oude Wolden.