Landelijke primeur voor gemeente Leek met CO2 absorberende weg

Wethouders Karin Dekker (Verkeer en Vervoer/Milieubeleid) en Hans Morssink (Economische Zaken en Duurzaamheid) van de gemeente Leek geven dinsdag 5 september het startsein voor het aanbrengen van een unieke combinatie van een CO2-bindende en lichtreflecterende oppervlakbehandeling op een deel van de Mensumaweg tussen de A7 en de Noorderweg.

Daarmee levert de gemeente een bijdrage aan de noodzakelijke terugdringing van de CO2-uitstoot.
De verwachting is dat er op dit wegvak ca. 40.000 kg CO2 onttrokken wordt aan de atmosfeer.
Gerelateerd aan autoverkeer, met een uitstoot van gem. 120gram/km, is dat voor deze oppervlakbehandeling een compensatie van meer dan 300.000 km.

De behandeling is tevens lichtreflecterend wat betekent dat in schemer en bij nacht er meer contrast is tussen weg en berm en fietsers en obstakels eerder gezien worden.

PolyCiviel Civiele Techniek uit Leek doet al drie jaar onderzoek naar deze toepassing en heeft de civieltechnische eigenschappen samen met Oosterhof-Holman Infra uit Grijpskerk (uitvoering) weten te combineren tot een ideale en effectieve verhouding waarbij ook de civieltechnische eigenschappen gewaarborgd zijn.