Hippische topsport bij Outdoor Tolbert

De prachtige paardensportaccommodatie van de HJC Manege in Tolbert is van dinsdag 12 tot en met zondag 17 september het strijdtoneel van Outdoor Tolbert. Dit concours hippique is één van de mooiste buitenconcoursen in Noord-Nederland en ook dit jaar komen vele toppers naar Tolbert om één van de vele prijzen in de wacht te slepen. Er zijn forse prijzen te verdienen, bijvoorbeeld de jackpot van 5000 euro die beschikbaar komt voor de dubbelwinnaar van de 1.40 m finale van Outdoor Tolbert en Jumping Houten.

Samen met de organisatie Jumping Houten heeft Outdoor Tolbert een eerste prijs van maar liefst 5000 euro op een dubbele overwinning staan. Marcelle Hokse uit Staphorst wist eerder dit jaar in Houten de finale over 1.40 m te winnen en wanneer de amazone dat kunststukje herhaalt, mag zij met 5000 euro huiswaarts keren. Lukt het Hokse niet de dubbelslag te maken, dan komt het geldbedrag bovenop de prijs die volgend jaar als jackpot beschikbaar komt.
Het is niet alleen de finale over 1.40 m die interessant is, ook de grote finale Z en ZZ op zaterdagavond 16 september en de Grote Prijs op zondagmiddag 17 september zijn topwedstrijden. In die rubrieken komen bepaald niet de minste ruiters in de ring. Wereldtopper Jur Vrieling uit Holwierde maakt zijn opwachting in Tolbert en ook Albert Zoer (Echten) en Piet Raijmakers jr. (Asten).

De Drentse crack Albert Zoer heeft alle twee eerdere edities meegedaan. “Het is een mooi concours en je ziet het ieder jaar groeien. Vooral de accommodatie met de all weatherbodem is top en dat is ook een van de redenen om in Tolbert te rijden”, aldus Zoer, die het evenement al eens op zijn naam schreef. Hij moet nog een keus maken welke paarden uitgebracht worden in de belangrijkste rubrieken. “Het worden in ieder geval talentvolle paarden. Daar leent de entourage van het concours zich uitstekend voor. Ze kunnen dan wennen aan een groot concours als Outdoor Tolbert.”
Piet Raijmakers jr. onderneemt een fikse reis om in Tolbert te starten. Verleden jaar deed de Brabander voor het eerst mee. “Het is toen prima bevallen en dat is de reden waarom ik opnieuw naar Tolbert kom”, laat de ruiter weten. “Het is een nationaal concours met internationale uitstraling. Ik heb gezien dat de organisatie er flink aan trekt en alles goed wil doen.”
Raijmakers komt in verschillende rubrieken aan de start. “Bij Outdoor Tolbert kan ik naast enkele jonge paarden, ook echte aankomende talenten meenemen. Daar leent het concours zich prima voor”, zegt Raijmakers.

Niet alleen bovenstaande toppers acteren in Tolbert, ook Ernesto Canseco, de Mexicaan die eerder dit jaar de Grote Prijs CH De Wolden op zijn naam schreef, is aanwezig, evenals Bert-Jan Zuidema (Linde), Maureen Bonder (Schoonoord), Mariët Hoekstra (Mildam), natuurlijk regionaal favoriet Hester Klompmaker uit Buitenpost en plaatselijk favoriet Tessa Hoeksma.
Ook de winnaar van de Grote Prijs van verleden jaar, Lennard de Boer (de Wijk) komt in de ring en hij zal trachten zijn prestatie van verleden jaar te herhalen. Voor de winnaar van de Grote Prijs is er een fraaie prijs beschikbaar, namelijk een Molenkoning stapmolen. Voor de winnaar van de finale Z/ZZ heeft Outdoor Tolbert eveneens een prachtige prijs, een Böckmann paardentrailer.

Het concours is er niet alleen voor de topdeelnemers, ook de breedtesport krijgt volop gelegenheid zich te ontplooien. Dinsdag 12 september begint het concours namelijk al met het springen voor B-combinaties. Woensdag 13 september is de ponydag, de donderdag en vrijdag komen de klassen L, M, Z en ZZ voor het voetlicht. De finales van L, M, Z en ZZ zijn op zaterdag 16 september. Op zondag 17 september staat naast de Grote Prijs ook nog de Bixie-wedstrijd voor jongeren op het programma, onder het thema “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”.
Outdoor Tolbert, met dagelijks ongeveer 650 starts, is alle dagen gratis te bezoekers en belangstellenden kunnen in het ruim opgezette strodorp ook volledig aan hun trekken komen, zowel wat fraaie artikelen betreft, als uitstekende catering.