Rondleiding langs Groninger kerkhoven

Donderdag 21 september gaan we weer op zo’n bijzondere kerkhoventocht: de Tour des Cimetières – een rondleiding langs Groninger kerkhoven. Ook deze tocht die langs een grote diversiteit aan begraafplaatsen voert, staat onder leiding van ervaren gidsen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via Arriva Touring. Een lunch is onderdeel van het programma en is ook inbegrepen in de prijs.

De tocht begint met een bezoek aan de RK begraafplaats in Wehe-den Hoorn. Den Hoorn is al eeuwenlang een katholieke enclave in het protestante Groningen. Daarna staat het kerkhof van Vliedorp op het programma. Vliedorp was een dorpje met dertien huizen een pastorie, een kerk en een kerkhof. Kerk en dorp zijn verdwenen maar het kerkhof ligt nog altijd op de wierde tussen de velden. Vervolgens wordt de oude gemeentelijke begraafplaats van Ulrum bezocht. Hier liggen nog een aantal interessante zerken. Na de lunch in Hornhuizen maken we een wandeling over de slingertuin op het kerkhof aldaar. We vervolgen onze weg naar Niekerk (de Marne) en brengen een bezoek aan het kerkhof en het witte kerkje van Niekerk. We sluiten de tocht af in de kerk van Obergum bij Winsum. De plaatselijke commissie zorgt daar voor een kopje koffie of thee.

Verschillende opstapplekken
De deelnemers kunnen voor deze tocht opstappen in Assen en in Groningen. Vertrek station Assen achter bushalte A 9.15 uur, station Groningen bushalte rondvaartboot 10.00 uur. Retour Groningen 17.45 uur, Assen 18.15 uur. Prijs: € 45,00 p.p. (inclusief lunch). Rond het middaguur gebruiken we in Hornhuizen een heerlijke en originele lunch.

Opgave
Aanmelden kan per e-mail via touring.groningen@arriva.nl of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.

Bijzondere plekken
In samenwerking met Arriva Touring organiseert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) al een aantal jaren de zogenaamde ‘Tour des Cimetières’, een rondleiding langs Groninger kerkhoven. De Groninger kerkhoven zijn erg populair en in voorgaande jaren werden verschillende, volle bussen met geïnteresseerden rondgeleid. Met de Tour des Cimetières willen Arriva Touring en de Stichting Oude Groninger Kerken het publiek laten kennismaken met de schoonheid van Groninger kerkhoven. De grafstenen in onze provincie zijn vaak rijk aan symboliek en poëzie en bevinden zich op bijzondere plekken. De ‘Tour des Cimetières’ is een samenwerkingsproject tussen Arriva Touring en de Stichting Oude Groninger Kerken.