Campagne bibliotheken doorbreekt taboe op laaggeletterdheid

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, krijgen een flinke steun in de rug. Vandaag start een landelijke bibliotheekcampagne rondom laaggeletterdheid. Want in heel Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen en schrijven. Dat zijn nieuwkomers, maar ook mensen die hier geboren en getogen zijn. Zij ervaren elke dag hoe lastig het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven.

In de campagne komen mensen aan het woord die zelf hebben ervaren hoe het was om laaggeletterd te zijn. De Nederlandse bibliotheken willen hiermee de doelgroep stimuleren om in de bibliotheek hun taalvaardigheid te vergoten. Daarnaast zien ze graag dat het taboe rond laaggeletterdheid doorbroken wordt. Want wie moeite heeft met lezen en schrijven, is niet alleen. En het mooie is: je kunt er wat aan doen!

De smaak te pakken
Dat actie ondernemen werkt, bewijst Jan (61 jaar). Hij kwam op zijn 15e van school en ging in de bouw werken. Op een gegeven moment kreeg hij de kans om bij de gemeente aan de slag te gaan, als ambtenaar. Jan: “Ik zou een hoger salaris krijgen en een huisje. Maar ik heb het aanbod afgeslagen, zei dat het voor mij niet hoefde.” Jaren later gebeurde precies hetzelfde. “Ik bokste fanatiek en mocht trainer worden. Hiervoor moest ik wel een opleiding volgen. Omdat ik moeite heb met lezen en schrijven, heb ik ook deze kans aan me voorbij laten gaan. ” Uiteindelijk besluit Jan toch de stap te wagen: via de bibliotheek en het volwassenonderwijs leert hij schrijven. En nu heeft hij de smaak te pakken. Hij stuurt brieven aan zijn vrouw die hij al veel eerder had willen schrijven.

Taalhuis biedt hulp aan inwoners Groningen
In onze provincie helpt Biblionet Groningen, samen met andere organisaties, inwoners om taalvaardiger te worden. In verschillende bibliotheekvestigingen zijn Taalhuizen te vinden waar gratis hulp en ondersteuning geboden wordt. Op een vaste dag in de week wordt een inloopspreekuur gehouden met een docent van het ROC. Een afspraak maken hoeft niet.

Oefenen in een groep of individueel
Iedereen die het lastig vindt om bijvoorbeeld een brief te lezen, een boodschappenlijstje te schrijven of de (klein)kinderen voor te lezen, is welkom in de bibliotheek. Er zijn groepsactiviteiten, maar ook mogelijkheden om individueel te oefenen. Denk aan gratis computercursussen, speciale lees- en oefenboeken en in het Taalhuis is er hulp van getrainde vrijwilligers.

De bibliotheek is voor iedereen toegankelijk en dichtbij. Veel dienstverlening is gratis, ook voor wie geen lid is van de bibliotheek.

Plaatsen met een Taalhuis
De volgende plaatsen in Groningen hebben een Taalhuis: Appingedam, Delfzijl, Grootegast, Haren, Hoogezand, Loppersum, Muntendam (in het MAC), Oude Pekela , Slochteren, Uithuizen, Veendam, Winschoten en Zuidhorn.