In gesprek met Hanneke Jagersma, communistische burgemeester

Ze was de enige communistische burgemeester die Nederland rijk was, en ze was de eerste vrouw in het Oldambt die een keten omgehangen kreeg. In 1982 trad ze aan in gemeente Beerta. Na jarenlange discussie was het er uiteindelijk toch van gekomen. Wat moest dat worden? Waar lag de loyaliteit van een communiste? In Nederland of bij de internationale? Wat het ook was, haar benoeming was controversieel.
Veel vrouwen in Nederland waren geïnspireerd door deze burgemeester. Terugkeren na een zwangerschap en een bevalling, zoals Hanneke deed, was nog niet voor alle vrouwen weggelegd in die jaren. Op 15 september interviewt Marianne Kruijswijk, directeur van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, Hanneke Jagersma in het kader van de tentoonstelling Oldambtster Vrouwen. De middag begint om 14:30 uur en de toegang is 5,00
Het was een verrassende ontwikkeling dat er in 1982 een communistische, vrouwelijke burgemeester werd benoemd. In Beerta met zoveel communisten, paste dat goed. Commissaris van de Koningin Vonhoff vond haar benoeming maar niks. Hij zag liever geen communist als burgemeester, en hij was niet de enige….. Wat zegt zij hiervan? Hoe ging zij om met de houding van Vonhoff? En wat betekende het voor haar en de CPN dat Vonhoff haar liet weten dat ze niet meer terug zou komen als burgemeester na de herindeling van 1989?
Hanneke Jagersma bleef de enige vrouwelijke communistische burgemeester die Nederland ooit gekend heeft. Wat bracht haar op deze plek, wat betekende dit voor Nederland, hoe werd haar benoeming ontvangen en wat heeft ze bereikt?