Welzijn op Recept van start in Hoogezand-Sappemeer

Op maandag 11 september geven huisarts Ana van der Wal-Rumahloine, wethouder Peter Verschuren en welzijnscoach Joke Kragt het officiële startsein voor Welzijn op Recept. Dit is een nieuwe manier van werken gericht op patiënten met klachten zonder aanwijsbare medische oorzaak. Die klachten hebben veelal te maken met niet lekker in je vel zitten of je niet gelukkig voelen. De oplossing ligt dan vaak niet bij de zorg maar bij welzijn. In plaats van medicatie schrijft de huisarts dan een welzijnsrecept voor.

‘Somberheid, piekeren, lusteloosheid, slecht slapen, ongelukkig voelen, onbegrepen lichamelijke klachten. Dagelijks melden patiënten zich met dit soort klachten bij ons’ Dat zegt huisarts Ana van der Wal-Rumahloine van groepspraktijk Hoogezand-Sappemeer Oost. ‘Deze patiënten voelen zich simpelweg niet lekker. Maar de oorzaak is lang niet altijd medisch. Mensen zijn bijvoorbeeld eenzaam nadat een partner is overleden. Of ze voelen zich rot omdat ze werkloos zijn. Het is dan goed voor te stellen dat iemand daardoor daadwerkelijk lichamelijke klachten heeft. Maar de oplossing ligt dan vaak niet in het voorschrijven van medicatie. Oplossingen liggen vooral in het verbeteren van iemands welbevinden en welzijn. Dankzij het project Welzijn op Recept kunnen we beter aan dat soort oplossingen werken en kunnen wij onze patiënten nu doorverwijzen naar Joke Kragt. Zij is sinds kort als welzijnscoach in onze groepspraktijk werkzaam’.

De welzijnscoach is de schakel tussen aan de ene kant het zorggebied en aan de andere kant het welzijnsgebied. ‘Als de huisartsen en praktijkondersteuners denken dat patiënten baat hebben bij welzijn, verwijzen ze door naar mij’, zegt welzijnscoach Joke Kragt. ‘Ik werk in de groepspraktijk, heb daar spreekuur en ga ook op huisbezoek als mensen dat prettig vinden. Ik ga met de mensen in gesprek. Ik hoor wel eens zeggen; is dat niet het werk van een psycholoog? Dat is het niet. Dit is minder zwaar. We praten vooral over positief denken, gezond leven en een stukje zingeving. Samen kijken we waar iemand weer warm van wordt en graag zou willen oppakken. Het gaat om hele praktische dingen waardoor mensen weer lekkerder in hun vel komen te zitten. Meedoen met een wandelclubje, een cursus volgen, steun krijgen van een maatje of zelf maatje voor iemand anders zijn, schilderen, muziek maken, vrijwilliger zijn op de basisschool. Het zijn zo maar wat voorbeelden. In de afgelopen maanden heeft zich ook een prachtige groep vrijwilligers gevormd die ons gaat meehelpen. Samen kunnen we veel doen om mensen vooruit te helpen.’

Wethouder Peter Verschuren is erg blij met dit nieuwe initiatief dat voortkomt uit het programma ‘Gezond en Sociaal’ dat tot 2020 in de regio Sappemeer loopt. ‘Achter de schermen is de start van Welzijn op Recept goed voorbereid. De werkwijze is al goed ingeregeld en met Joke hebben we een prima welzijnscoach gevonden. Zij heeft in dienst van Kwartier Zorg en Welzijn eerder als sociaal beheerder in Woldwijck al hele mooie dingen gedaan’. In de afgelopen maand is in Sappemeer met Welzijn op Recept al voorzichtig proef gedraaid. De eerste indrukken zijn goed. Peter Verschuren: ‘Ik vind onze eerste praktijkervaringen echt veelbelovend voor de toekomst. Welzijn op Recept draait ook een paar andere plekken in Nederland. Ook daar hoor je enthousiaste reacties. Ik denk dat de ruim 9.000 patiënten van groepspraktijk Hoogezand-Sappemeer Oost hier echt baat bij zullen hebben. Dat is niet alleen een goede zaak voor de patiënten maar het kan ook tot beperking van zorgkosten leiden’. Voorlopig draait het project Welzijn op Recept alleen bij de groepspraktijk in Sappemeer. De praktijkervaringen en effecten op gezondheid en welbevinden van patiënten zullen in de komende jaren onderzocht worden. Bij gebleken succes zal gekeken worden of de aanpak ook bij andere huisartsenpraktijken in de gemeente Midden-Groningen ingevoerd kan worden.