Oosterkwartier bruist als nooit te voren

GRONINGEN – Winkeliersvereniging Oosterkwartier is al maanden druk bezig om hun jaarlijkse Straatfeest op poten te zetten. Dit jaar zijn de Oosterstraat, de Carolieweg en een stukje van de Gelkingestraat op zaterdag 30 september het toneel van diverse activiteiten, muzikale optredens en een grote braderie.

“Vele ondernemers uit het Oosterkwartier vullen een kraam met mooie koopjes op de braderie en de Design Market”, aldus Bianca van Dijk, eigenaresse van kledingzaak Oddity en medeorganisator van het Straatfeest. Vanaf elf uur ’s ochtends zijn de kramen open voor publiek verspreid in eerdergenoemde straten. “De laatste jaren zijn we hier weer zoveel leuke winkels rijker geworden.  Zeker tijdens een feestdag als deze met een braderie geeft dat wat extra’s”.

Vanaf twaalf uur kan het publiek genieten van diverse straatacts en vooral ook meedoen met workshops. Een heel bijzondere is de Pretvormer workshop voor kinderen tot twaalf jaar. “We gaan maskers en kostuums maken en de gemaakte creaties tonen we samen tijdens de grote Straatparade die gepland staat rond half vier ‘s middags. Iedereen mag meedoen met deze optocht, waarin ook steltlopers en muzikanten meelopen”, vertelt Bianca.  De workshop vindt plaats vanaf twaalf uur in het Wij pand aan de Oosterstraat.

Een ander bijzondere act is die van Kapitein Kosto die vanaf twaalf tot vier uur ’s middags doorlopend vertelt over zijn diepzee-avonturen. Saai is het allerminst en luisteraars nemen voor zijn verhalen dan ook plaats in een heuse onderzeeër.

Verspreid over het hele Oosterkwartier vinden jong en oud allerlei gratis activiteiten om aan mee te doen. Ook zet de lokale horeca terrassen neer waardoor er volop gelegenheid is om lekker te eten en te drinken tijdens het Straatfeest.

Maar een feestdag kan niet compleet zijn zonder muziek. Bij Brownies and Downies treedt hun eigen Koningsband op. Bij restaurant Four Rose’s zorgen de Mariachi’s voor Mexiaanse feestmuziek en bij Oddity treedt de Groningse band Van De Straat op. Zij spelen popliedjes op zijn Gronings en staan hiermee garant voor een feestje.  Maar ook bij de Knarie wordt een muzikaal programma neergezet en loopt de Putkapel met veel feestelijk lawaai door de straten.

Kortom, 30 september wordt een swingende dag in het Oosterkwartier waar jong en oud ontzettend welkom zijn om feest te komen vieren, te genieten van acts, muziek, de braderie, spelletjes en workshops.