Nieuwe Oosterpoort in of nabij de binnenstad

GRONINGEN – Helaas kan het niet anders: de Oosterpoort sluit over tien jaar. Tegelijk ontstaan er kansen, stelt PvdA-raadslid Diederik van der Meide. ‘De bouw van het Groninger Museum met brug in de jaren 90 blies de Folkingestraat nieuw leven in. Eenzelfde ontwikkeling kan een nieuw muziekcentrum teweegbrengen in of rond de binnenstad.’

De Oosterpoort is sterk verouderd. Het gebouw renoveren blijkt lastig en duur. Sloop en elders in de stad een nieuw podium bouwen is de beste optie voor de toekomst, zo vindt de gemeente. Grote vraag is dan: waar precies? De PvdA vindt dat we heel goed moeten kijken naar plekken waar kansen zijn. Bijvoorbeeld waar al reuring is of kan ontstaan.

Boost

‘Zo’n nieuw muziekcentrum kan een positieve impuls geven aan een heel gebied’, legt Van der Meide uit. ‘De Folkingestraat veranderde 25 jaar geleden van een achterafstraatje in een aantrekkelijke looproute met leuke winkeltjes. Het zou mooi zijn als een nieuw muziekcentrum voor een vergelijkbare boost kan zorgen. En waar kan dat beter dan in of rond de binnenstad? Mogelijk kunnen we levendige nieuwe looproutes maken.’

Gemeentelijk onderzoek moet straks uitwijzen waar het nieuwe podium moet komen, maar het raadslid wil ook graag weten aan welke plek Stadjers en concertbezoekers de voorkeur geven. ‘Je zou zelfs kunnen denken aan meerdere kleine gebouwen, in plaats van een groot gebouw. Het is maar een idee. We staan nog aan het begin van de discussie.’

Tijdelijke oplossing

Van der Meide vindt dat het aanbod van concerten en theater niet mag leiden onder de plannen. ‘De continuïteit moet gewaarborgd zijn. We kunnen niet één seizoen zonder “De Oosterpoort”, laat dat duidelijk zijn. Dat kan zelfs betekenen dat je moet uitkijken naar een tijdelijke oplossing.’