“Konst der wel ain van Geuchie Mechail wezen”

TEN BOER – ,,Iedere kapitein is bang voor hem. Geuchie Mechail is een zeerover die plundert, rooft en moordt.’’ Locoburgemeester Peter Heidema leest voor. Zijn toon wekt spanning op bij de kinderen van groep 7/8 van basisschool De Fontein in Ten Boer. Het verhaal gaat over piraat Christiaan Störtebeker, een historische figuur uit het Groningen van 700 jaar geleden. Deze week lezen alle Groningse burgemeesters dit verhaal voor aan leerlingen in hun eigen gemeente. Waarom? Het is de start van Oktobermaand Kindermaand, waarin het (voor)lezen van boeken centraal staat.

Dat de burgemeesters een spannend verhaal lezen, is niet toevallig. Voor het eerst is aan Oktobermaand Kindermaand een thema gekoppeld. Het thema voor 2017 is ‘Griezelen’, waarmee het evenement aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek. Oktobermaand Kindermaand is de maand waarin er talloze creatieve en spannende activiteiten georganiseerd worden voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Op een laagdrempelige manier maken zij kennis met culturele instellingen in onze provincie.

Volksverhalen

Het is niet toevallig dat de burgemeesters bij de start van Oktobermaand Kindermaand een volksverhaal voorlezen. Erfgoedpartners, een organisatie waarin gemeente, culturele instellingen en scholen samenwerken, voert een groot project rond Groningse volksverhalen uit: Spinbarg. Het project wil oude Groningse volksverhalen voor het nageslacht bewaren en doet dat op een eigentijdse manier. Zo worden op verschillende locaties met en voor bewoners van het gebied allerlei activiteiten georganiseerd rond het thema volksverhalen. Denk hierbij aan voorstellingen, concerten, wandelingen en dergelijke. Diverse filmmakers, kunstenaars en muzikanten uit de omgeving worden ingeschakeld om de volksverhalen op een bijzondere manier verbeelden.

Stempelkaart

Na afloop van het verhaal deelt locoburgemeester Heidema stempelkaarten uit. ,,Hiermee kunnen jullie langs musea en het culturele erfgoed in Groningen om een spel te spelen’’, legt Heidema uit. ,,Na elke opdracht krijg je een stempel en bij vier stempels kun je een prijs ophalen.’’ Gretig nemen de kinderen de stempelkaart aan. Zij weten al wat ze in de herfstvakantie met hun ouders of opa en oma willen doen.