Ruim 125 meldingen door storm

GRONINGEN – Door de nazomerstorm van woensdag 13 september kwamen bij de gemeente ruim 125 meldingen binnen over omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Medewerkers van de gemeente zijn gister tot in de avond bezig geweest om takken en bomen in de stad en in Ten Boer op te ruimen. Vandaag en de komende dagen gaan de opruimwerkzaamheden verder.

Op een aantal plekken in de stad werden wegen afgezet vanwege de kans op afbrekende takken. Inspecteurs bekijken vandaag de bomen op deze locaties. Zodra de situatie dat toelaat worden die routes weer vrijgegeven. Het gaat onder meer om (delen van) de Hunzedijk, de West-Indische kade en het Sleedoornpad. Ook verschillende monumentale bomen liepen schade op of waaiden om, zoals een monumentale linde in het Noorderplantsoen.

‘De mensen van Stadsbeheer gingen gister onmiddellijk aan de slag, om waar dat nodig was de bomen en takken van de weg halen’ zegt wethouder Joost van Keulen. ‘Er is al veel werk verzet, dat is mooi om te zien. Ook de komende tijd zijn de medewerkers nog bezig om overal in de stad het hout en de takken op te ruimen.’

In onze stad staan ruim 100.000 bomen op gemeentegrond. Al deze bomen worden eens in de vier jaar geïnspecteerd. Als de conditie van een boom daarom vraagt is zo’n inspectie vaker. Toch kunnen ook gezonde bomen tijdens een stevige storm omwaaien of takken verliezen, vooral als het tijdens een storm ook regent en de bomen nog vol in blad staan.