Home Actueel Politici scoren met actie voor Dick Nanninga

Politici scoren met actie voor Dick Nanninga

0
Politici scoren met actie voor Dick Nanninga

GEWONNEN, twitterden Sandra Beckerman en Tjeerd van Dekken afgelopen week opgewonden van blijdschap in het rond. Hun actie om de in 2015 overleden Dick Nanninga blijvend eerbetoon te geven in het Oosterpark is beloond. Wethouder Roeland van der Schaaf en directeur Henk Raatjes van woningcorporatie Nijestee hebben groen licht gegeven voor – waarschijnlijk – een muurschildering in de wijk, die de stad Groningen sportief zo veel moois heeft bezorgd. Met voetballers als Piet Fransen en Dick Nanninga, maar niet te vergeten ook het Oosterparkstadion, dat nog altijd een magische klank heeft in het land.
Beckerman en Van Dekken, twee politici van respectievelijk de SP en de PvdA, namen vorig jaar het initiatief om Dick Nanninga, geboren en getogen Oosterparker, met een duurzame herinnering te eren. Zij kregen daarbij steun van FC Groningens directeur Hans Nijland, RTV Noord-presentator Pieter de Hart en bovengetekende. Want, stelden zij, Dick Nanninga heeft als ‘kind van het Oosterpark’ veel betekend voor het Nederlandse voetbal. Hij is nog altijd de enige international die in een WK-finale heeft gescoord, in 1978 tegen Argentinië.

Bij zijn geboortehuis in de Lindenhof 14 werd met enig ceremonieel vertoon het eerbetoon bekendgemaakt. Henk Raatjes: “,We gaan nu op zoek naar een geschikte muur, het liefst op een nieuwbouwcomplex. Die blijft de eerstvolgende honderd jaar staan.” Nijestee heeft overigens al vier prominenten voetballers geëerd met muurschilderingen op huizenblokken die op het voormalige stadionterrein zijn gebouwd. Dat zijn Piet Fransen, Martin Koeman, Tonny van Leeuwen en Arjen Robben.
Ook blijde gezichten op het sportcomplex van de studenten, kortweg de ACLO genaamd. Dit inmiddels befaamde instituut bestaat 50 jaar en dat werd uiteraard groots gevierd. Sportminnend Groningen mag zich gelukkig prijzen met de ACLO-studenten, die onze universiteitsstad wereldwijd hebben uitgedragen. Wie naar rechts kijkt in de entreehal kan bijvoorbeeld de Olympic Wall niet ontgaan. Hier staan zo’n vijftig sporters afgebeeld die als Groninger student aan de Olympische Spelen hebben meegedaan, van Be Quick-voetballer Hans Tetzner (1900) tot Gyas-roeister Sophie Souwer (2016).
En wat te denken van een club als Donar, die is uitgegroeid tot de op één na grootste sportattractie van Stad en Ommeland. Maar ook clubs als Donitas, Veracles, Groene Uilen, TAM (tennisclub die de Nederlandse Davis Cupteams altijd hartstochtelijk steunt), Gyas, De Walvisch, Forward, Groninger Studs (hockey) en Aegir hebben Groningen op de sportieve kaart gezet.
Inmiddels sporten 19.000 studenten uit binnen- en buitenland in 49 clubs voor nog geen zestig euro per jaar onder de ACLO-vlag, zei directeur Henrike Schut boordevol trots in haar ontvangstrede. Haar voorgangers zijn uitgegroeid tot ware iconen. Willem Struik, naar wie de centrale hal is vernoemd, is de bedenker van het nog altijd razend populaire BOMmen, ofwel bewegen op muziek. Hij zorgde jarenlang, zittend achter een piano, in zijn eentje voor de muzikale klanken. Zijn opvolger Pieter Tilstra bracht het tot topbobo in de wereld van de Universiades, zeg maar de Olympische Spelen voor studenten.
Aegir, dat vanwege de slet van de zomer-affaire tot nationaal zwart schaap is verworden, had in het feestprogramma overigens een prominente rol toebedeeld gekregen. Een van haar roeiers vormde samen met een Gyasser een bewegend decor voor de act Het sportcentrum draait door, naar voorbeeld van het populaire VARA-programma De wereld draait door. Het ACLO-bestuur had Bram Douwes de rol van Matthijs van Nieuwkerk toebedeeld. De presentator van stadsomroep OOG interviewde tal van reünisten, zoals enkele leden van de laatste verenigingsacht die Nederland vertegenwoordigde bij de Olympische Spelen. Dat was de acht van……jawel Aegir, dat toen nog de aandacht trok met topprestaties. Krachtpatsers als Jannes Munneke, Hans Huisinga, Herman Eggink en Pieter Offens behoorden tot de uitverkorenen van Douwes om vooral zoete herinneringen op te halen. Het duo
Pé & Rinus mocht dit onderdeel muzikaal opluisteren, maar de act van de dag was toch van Johan Poppinga, inmiddels de oudste docent van dienst op het Zernikecompex. De oud-trainer van onder meer Forward zorgde voor veel hilariteit met een onemanshow waarin menig ACLO-pik op de hak werd genomen.
O ja, nog even wat namen die er ook rondliepen: Tafeltennisgoeroe Jan Vlieg, ex-topjudoka Karin Kienhuis, professor Gerard Sierksema (ontwerper van de NOC*NSF-prestatiematrix), zijn collega-prof Ruud Koning (hoogleraar sporteconomie), footvolleyballer Erik Drenth, tennisprofessor Popko de Jonge, volleybaltrainer Henk Suichies, ALO-dean Kris Tuinier, Gerro Dijksma (voorzitter van de Raad van Advies van Donar), Joost van Geel (prestatiemanager hockeybond), Joke Rosier (fanatiek toerfietser), Gerard Kemkers (ook al prestatiemanager, hij van FC Groningen), Hein Gert Triemstra (oud-basketbalinternational), Ingrid Munneke (geboren Dusseldorp) en last but not least Joop Alberda, de coach van het gouden volleybalteam van Atlanta 1996.
Moge de ACLO nog lang bestaan, ter meerdere glorie van de Groninger sportwereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in