DCG-verpleegkundige Cobie: ‘Ik moet erheen!’

GRONINGEN – ‘Iedereen klaar voor de shift uit Sint-Maarten?’ roept een stem met Arubaans accent uit de luidsprekers. Een filmpje op de smartphone van Cobie Schuitema, verpleegkundige bij Dialyse Centrum Groningen, laat zien hoe het team van artsen en dialyseverpleegkundigen op Aruba zich voorbereidt op de komst van 44 extra geëvacueerde patiënten. Ook op Bonaire zijn patiënten opgevangen. ‘I am ready!’ roepen de zorgverleners één voor één.

Sinds de orkaan Irma over het eiland Sint-Maarten raasde, is het hectisch op de dialyse-afdeling van het Hospitaal op Aruba. Het aantal patiënten is bijna verdubbeld. Cobie, die daar normaal gesproken al regelmatig bijspringt, kwam in actie: ‘Ik moet erheen, dacht ik direct! Het liefst was ik meteen met een vliegtuig van defensie die kant opgevlogen. Ik vlieg nu op 23 september naar de Cariben om te helpen!’

De Groningse verpleegkundige heeft veel contact met de medewerkers van het dialysecentrum op Aruba. Ze vertelt hoe het nu reilt en zeilt: ‘Iedereen werkt extreem veel. De artsen lossen elkaar zo veel mogelijk af, maar maken regelmatig 20-urige werkdagen. Alle verpleegkundigen draaien een shift extra op een dag. Zelfs een 72-jarige Arubaanse verpleegkundige werkt momenteel fulltime om alle patiënten te dialyseren!’

Aankomst op het eiland
Dialysepatiënten hebben een chronische nierziekte. Daardoor raken ze de afvalstoffen in het bloed onvoldoende kwijt. Wanneer zij niet drie keer per week dialyseren hopen deze stoffen zich op. Al binnen enkele dagen kunnen zij dan overlijden of heel erg ziek worden. Tijdens de dialyse stroomt het bloed van de patiënt door een kunstnier aan een machine, waardoor het bloed schoon wordt.

‘Toen de patiënten aankwamen op Sint-Maarten, hadden sommige al vijf of zes dagen niet gedialyseerd’, vertelt Cobie. ‘Ze zijn na aankomst dan ook direct ’s nachts in shifts behandeld. De situatie van deze patiënten is inmiddels stabieler. Om de 44 extra patiënten te kunnen behandelen is er iedere dag een extra shift toegevoegd.’

Extra personeel gezocht
De organisatie Healthz coördineert de plaatsing van dialyseverpleegkundigen uit Nederland op de Cariben. Direct na de ramp plaatsen zij een oproep dat er extra medewerkers nodig waren. Hierop heeft Cobie gereageerd. ‘Ik zou al naar Aruba, maar heb met DCG kunnen regelen dat ik eerder kon vertrekken. Er zijn ook collega’s van mij die naar het dialysecentrum op Bonaire gaan.’

Terug naar Sint-Maarten?
Cobie schat in dat patiënten niet snel terug kunnen naar Sint-Maarten: ‘Het ziekenhuis daar heeft nu geen water en dit is onmisbaar voor een dialysebehandeling. Schone leidingen en schoon water zullen waarschijnlijk niet zomaar weer aangelegd zijn. Ik vermoed dat de patiënten dus nog wel een tijdje ergens anders gedialyseerd moeten worden.’

Ideeën daarover heeft Cobie wel: ‘Veel patiënten van de Cariben hebben ook familie in  Nederland. Misschien is er vanuit een rampenfonds geld beschikbaar om mensen in ons land op te vangen, zodat het allemaal wat meer verdeeld kan worden?’