Omgaan met verandering in heringedeeldGR

GRONINGEN – Een licht komische voorstelling, mét documentaire, over de impact die de herindeling van de gemeente op de inwoners kan hebben. Naar een idee van Beno Hofman en Maaike van den Hoek. Met Bas de Bruijn, Lotte Dunselman, Lies van de Wiel en inwoners uit Groningen.

In zeven ‘nieuwe’ gemeenten zal de voorstelling spelen, die Beno Hofman en Maaike van den Hoek maken over de gemeentelijke herindeling in Groningen. Droge kost is het zeker niet: de herindeling van de gemeenten heeft gevolgen voor de inwoners van die plaatsen en de menselijke omgang met verandering van leefomgeving en werksituatie, is nu net wat deze voorstelling zo herkenbaar maakt. In elke gemeente is de voorstelling weer anders. Beno en zijn team (Jeen de Vos en Menno Knevel) maken acht documentaires over de geschiedenis, het landschap en de mensen in de verschillende gebieden. De spelers worden bovendien in elke nieuwe gemeente bijgestaan door amateurspelers uit de omgeving.

In heringedeeldGR wordt de menselijke capaciteit om met grote veranderingen om te gaan verbeeld door de burgemeester (Bas de Bruijn), Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman). Het is maandagochtend als Aaltje en Moniek, ambtenaren bij de gemeente, zoals altijd, arriveren op hun werk. Maar vandaag is alles anders. Nu de gemeente wordt heringedeeld staan hun banen op het spel. Aaltje en Moniek zijn als eerste aan de beurt voor een competentietest en de goede werksfeer tussen de collega’s verandert binnen een mum van tijd in rivaliteit. Ondertussen lopen de burgers de deur plat en vragen de vrouwen het hemd van het lijf over de herindeling. Alsof het nog niet druk genoeg was heeft de burgemeester ook nog eens een prijsvraag uitgeschreven. Maar voor het maandag is, en Aaltje en Moniek de herindeling voor de kiezen krijgen, laat de burgemeester een speciale documentaire zien, die hij heeft laten maken door Beno Hofman.

HeringedeeldGR trapt haar tour door de provincie Groningen af in de nieuwe gemeente Midden-Groningen, die begin volgend jaar gevormd wordt door Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Op 14, 15 en 18 november speelt de voorstelling in de raadzalen van de gemeentehuizen in respectievelijk Hoogezand, Slochteren en Muntendam.

Maar voor het zover is, is er al genoeg te doen rondom heringedeeldGR. Zo vindt op maandagavond 9 oktober om 20.30 een inspiratie avond plaats in het theatercafé van ‘t Kielzog voor mensen uit Midden-Groningen die mee willen spelen als burger in de voorstelling of meer willen weten over de schilderworkshop. Op 12 november om 13.00 uur kan bovendien door de omgeving gefietst worden met Beno (e-bikes ook welkom). En op donderdag 19 oktober vanaf 15.30 houdt kunstenaar Annemiek Vos een heuse ‘wapenschilderworkshop’ in het Kielzog, waarbij deelnemers kans maken op een wel heel bijzondere prijs (spoiler: een tochtje met een luchtballon).