Marieke Timmer uit Groningen wint Gouden Buur Award Groningen

GRONINGEN – De 43-jarige Marieke Timmer is verkozen tot Gouden Buur 2017 van de provincie Groningen. Buurtapp Nextdoor ontving honderden nominaties voor de prijs in aanloop naar Nationale Burendag a.s. zaterdag 23 september. Gisteravond (21 september) werd Marieke door haar buren verrast in café de Bres.

Regelmatig worden ze voor lief genomen: die ene buurman of buurvrouw die je altijd om hulp kunt vragen. Die zich op een bijzondere manier inzet voor de buurt en waarvan iedereen zijn of haar naam kent. Deze buurtbewoner zet Nextdoor, de buurtapp waar de helft van alle Nederlandse buurten op actief is, in het zonnetje met de Gouden Buur Awards. In Groningen blijkt deze onmisbare buur te wonen in de Oranjewijk in Groningen.

“Het is niet meer vanzelfsprekend dat mensen zich belangeloos inzetten voor de buurt. Marieke Timmer doet dat wel”, aldus Tamar van de Paal, Country Manager van Nextdoor Nederland. “Ik vind het bijzonder om te zien hoeveel zij betekent voor haar buren: van het organiseren van vele sociale activiteiten tot het opnemen van aardbevingsschade. Voor een gemeenschap is het belangrijk om zo’n buur te hebben. Ze is dan ook niet voor niets door maar liefst vijf buurtgenoten genomineerd voor deze award. Daarom benoemen we haar graag tot de Gouden Buur van Groningen”, vertelt van de Paal.

Verrassingsactie in café de Bres

Gisteravond verrasten de buren van Marieke haar in café de Bres met de award. “Ik ben ondertussen weer een beetje bekomen, maar nog steeds sprakeloos,” vertelt Marieke. “Ik heb enorm genoten van de verrassing. Het voelt als een prachtig compliment en aanmoediging om dingen te blijven doen. En in een Gouden Buurt als die van ons… zijn veel gouden buren!”

‘Marieke heeft de gave om mensen bij elkaar te brengen’

“Het is bijna teveel om op te noemen wat Marieke allemaal doet voor de buurt”, vertelt Ada Besselink, een van de buurtbewoners die Marieke nomineerde voor de Gouden Buur Award. “Met initiatieven als ‘Lopen Vuurtje’, ‘Plantsoenkokkies’, ‘Plafondwandelingen’, ‘Eten bij de Buren’, ‘Het Power Flower Buurtgroepje’ en de ‘Werkgroep Aardbevingsschade’, zorgt Marieke echt voor verbinding in de buurt. Zo zijn er dankzij haar nieuwe vriendschappen ontstaan en ziet de buurt er piekfijn uit. Ze is een echte buurttopper die deze prijs meer dan verdient”, aldus de buurvrouw.

Nextdoor’s Gouden Buur Awards

In Nederland maken bewoners uit meer dan 5.000 buurten al gebruik van Nextdoor om makkelijk contact te leggen: om elkaar te helpen, de buurt veilig te houden, een oppas te vinden of samen een speeltuintje op te knappen. In een toenemende individualistische samenleving biedt Nextdoor hiermee een moderne oplossing om het contact op straat en de cohesie in de buurt te versterken. In de provincie Groningen zijn met 168 buurten, al meer dan een derde van de buurten in de provincie actief op Nextdoor.

Dat een beetje naar elkaar omkijken veel kan betekenen voor een buurt blijkt. Onderzoek* in opdracht van Nextdoor laat zien dat 70% van de Nederlanders bereid is meer te doen voor buren, maar men weet vaak niet wie deze hulp kan gebruiken. Andersom weet 40% niet aan wie ze hulp kunnen vragen wanneer dat nodig is. Nextdoor brengt die buren makkelijker bij elkaar. “Bewoners geven om hun buurt en zijn enorm innovatief om samen voor lokale problemen oplossingen te vinden. Met deze Gouden Buur Awards willen we dat zichtbaar maken en die buren in het zonnetje zetten die ervoor zorgen dat het eigenlijk elke dag een beetje Burendag is,” aldus Van de Paal.