‘Geert Teis zit in het DNA van de Knoalsters’

29092017 Stadskanaal. Portret van Annelies Klunder. Directeur Geert Teis. Foto: Karel Zwaneveld

STADSKANAAL – Haar hele leven is theater. Ze studeerde theaterwetenschappen, had haar eigen theatergezelschap, startte als publiciteits- en verkoopmedewerker bij Hans Lansink Theaterbureau in Groningen, verzorgde de publiciteit van De Goudse Schouwburg en was (onder andere) artistiek leider van de Theater De Nieuwe Kolk in Assen. Sinds vorige maand heeft Annelies Klunder een nieuwe uitdaging: directeur van Theater Geert Teis, hét theater van Stadskanaal en omgeving. Groot Groningen sprak met Klunder over liefde voor het vak, haar bewuste keuze voor het Teis én over de doelen die ze zich gesteld heeft.

Heel eenvoudig was het niet om een afspraak te arrangeren met de kersverse directeur van het Geert Teis. Amper een maand aan de slag en nu al een propvolle agenda. Vrijdagmiddag stond er nog een halfuurtje open. En na het telefoontje van Groot Groningen was ook dat ingevuld. Annelies Klunder zwaait met een lach de deur van haar kantoor links achterin het theater open. Het Geert Teis voelt als een warme deken, vertelt de theaterdirecteur.

In Assen werken meer dan 100 medewerkers in DNK, in Stadskanaal geeft Klunder leiding aan 17 enthousiaste mannen en vrouwen. “Ik vind het leuk om echt weer met theater bezig te zijn”, verklaart Klunder aan de royale kletstafel in haar kantoor. In Assen heeft ze in de afgelopen 12 jaar dat ze er werkte vier verschillende functies vervuld. Stelde zich doelen en haalde ze. Prestigieuze projecten als de Assense Uitmarkt en het locatieproject De Volksopera staan op haar naam. “Ik verzorgde de theaterprogrammering, was verantwoordelijk voor projecten en publiciteit van het theater, was vijf jaar artistiek leider van De Nieuwe Kolk én was lid van het managementteam. Bij mijn afscheid had ik vier verschillende visitekaartjes, relativeert ze lachend.” Grote amateurproducties zelf produceren was één van Klunders doelen in Assen. Net als het aanbod van artistiek hoogwaardige producties verhogen. Mensen meenemen naar avontuurlijke, minder toegankelijke voorstellingen. “Beide een enorme uitdaging. Het is niet vanzelfsprekend dat een theater zelf produceert. We werden steeds vaker gevraagd om op locatie te produceren.” De bijzondere hoogwaardige artistieke producties heeft Klunder weten op te krikken naar dertig procent van het totale aanbod. Een behoorlijk percentage, weet de theaterdirecteur. Een mooi moment voor een nieuwe uitdaging. “Assen voelde als volbracht.”

In Theater Geert Teis gaat Klunder echt weer met het theater aan de slag. “Negentig procent van de tijd breng ik door in het donker”, grapt ze. “Zonder gekheid. Liefde voor theater is onontbeerlijk in dit vak. Flexibel zijn is een must. En je moet het geluk hebben dat je iemand hebt die het thuis allemaal goed regelt. Anders is het niet te doen.” Theaterdier Annelies Klunder is namelijk ook moeder van twee opgroeiende kinderen. Haar dochter van 7 werd geboren in de tropenjaren tijdens de opbouw van De Nieuwe Kolk in Assen. “Toen ben ik een beetje téveel met werk bezig geweest, besef ik me achteraf. Of ik wel eens tijd heb om te koken? Nee. Ik kan niet eens koken, haha. Dat doet mijn man. Hij werkte in de bioscoopwereld en heeft nu zijn eigen bedrijf. Gelukkig weet hij wat er allemaal bij komt te kijken.”

Hoewel nog maar een paar weken aan het roer, nu al voelt het theater als een familie. “Het compacte van het Geert Teis sprak met direct aan. Het voelt aan als een warme deken. Het theater is diepgeworteld in de regio. De medewerkers zijn enthousiast, de bezoekers trouw. 75 procent van de kaarten wordt in de voorverkoop verkocht. Dat is veel. Zeker voor een krimpgemeente. Mijn voorgangers hebben goed werk verricht. Bé Lamberts had erg goede contacten met theaterproducenten. Ondanks dat men ver moest reizen, wilde iedereen naar Stadskanaal. En Nina Hiddema stond voor een andere opgave: een bezuinigingsslag doorvoeren. Dat lukte. We zijn een gezond, goed bezocht theater. Aan mij om dat op niveau te houden.”

Dat het theater draait als een tierelier betekent niet dat de directeur geen nieuwe doelen stelt voor de komende jaren. In tegendeel zelfs. Ze weet haarfijn waar ze naar toe wil. “Samen met het team wil ik me richten op een aantal pijlers. Ik wil jongeren meer aan het Geert Teis verbinden. Zij zijn het publiek van de toekomst. Het is de bedoeling om educatieprojecten op te starten. Het idee is er, nu moet het worden uitgewerkt. En de prijs voor een kaartje moet laag blijven. De gemiddelde maandinkomsten liggen in Stadskanaal lager dan het landelijk gemiddelde. Gelukkig lukt dat goed dankzij sponsoren. Een andere zaak waar ik me op wil focussen zijn commerciële verhuringen. We hebben een prachtige Pleinzaal hier in het theater. Een prima plek voor meetingen of andere bijeenkomsten.” Ook wil Klunder haar stempel drukken op de programmering, iets dat ze ook deed in Assen. “De programmering moet passen bij Stadskanaal. Toegankelijkheid is belangrijk. En ik zit er aan te denken om ieder theaterseizoen te beginnen met een productie in de streektaal. Zoiets zou leuk zijn.”

Viefteg

Nóg een doel dat Klunder na wil streven: internationale parels behouden. Speciaal voor het vijftigjarig bestaan van het Geert Teis, draaide voorganger Nina Hiddema de jubileumexpositie en  jubileumvoorstellingen ‘Viefteg’ in elkaar. Kataklo bijvoorbeeld, een atletisch danstheater uit Milaan. “Zulke voorstellingen willen we graag behouden. Daar ga ik heel erg mijn best voor doen”, belooft Klunder die nu al bezig is met de programmering voor het theaterseizoen 2018-2019. “Daar ben ik tot december mee  bezig. Daarna begint het uitonderhandelen. Volgend jaar maart moet het rond zijn. Dan gaan we de programmaboekjes drukken.”

Op het prikbord achter haar bureau hangt een poster met de woorden: ‘There’s a crack in everything. That’s how the light gets in.’ Één van haar lijfspreuken. “Het geeft niet wanneer er een keer iets mis gaat. Daar waar het mis gaat ontstaat ook weer iets moois”, duidt ze de beroemde uitspraak van de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen. “Fouten maken mag, als je maar samen kijkt naar een oplossing.” Annelies Klunder is heel erg van het samen. Alleen ga je sneller, samen kom je verder, ook een uitspraak die Klunder op het lijf geschreven is. “Ik durf het bijna niet hardop te zeggen: ik ben blij. Trots dat ik onderdeel mag zijn van dit mooie theater. Toen Philips in 1955 in Stadskanaal kwam breidde de plaats zich snel uit. Er ontstond behoefte aan sociaal-culturele voorzieningen. Philips kreeg de opdracht om een ‘levendig cultuurhuis’ te bouwen. In 1967 ging het open. En het theater is er nog steeds. Heeft menig crisis overleefd. Dat geeft aan hoe belangrijk het Geert Teis is voor de Knoalsters. Geert Teis zit hier in het DNA.”