Noordelijke Wakeboard-talenten veroveren de wereld

Meervoudig wereldkampioen en Europees kampioen wakeboarden Sanne Meijer heeft in China tijdens de World Cup, dat op 1, 2 en 3 oktober in Sjanghai plaatsvond, de tweede podiumplek in de wacht gesleept. Vol vertrouwen had ze al ingeschat dat een plaats op het podium haalbaar moest zijn. “De eerste plaats zal lastig worden, maar de tweede plaats zit er zeker in”, had ze in september haar verwachting tegen ons al uitgesproken. Dat is ook zo uitgekomen. De tweede podiumplaats heeft ze met slechts 2 punten verschil met de eerste gehaald. “I’m super stoked about the riding”, bracht ze vanuit Sjanghai op Facebook de wereld in.

Het was al de derde keer dat ze naar de World Cup is geweest. In augustus dit jaar was Sanne Europees Kampioen geworden in Letland. En in september Nederlands kampioen in de categorie Open Ladies dat in Enschede plaatsvond.

Zes oktober jongsleden is de talentvolle Sanne Meijer in haar woonplaats Bellingwolde gehuldigd door burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff en wethouder Bart Huizing voor haar prestaties.

Sanne traint altijd bij de waterskibaan van Watersportcentre Veendam. Waar ook de wakeboarders  Jasper en Iris van Suchtelen van de Haare uit Veendam hun trainingsrondes doen. Jasper is in Enschede op 9 en 10 september Nederlands kampioen geworden in de categorie Junior Men. Zijn zus Iris van Suchtelen is Nederlands kampioen in de categorie Junior Ladies geworden.

Voor  de prestaties van het drietal op het Nederlands Kampioenschap in Deventer zijn  de Nederlandse kampioenen door  wethouder Henk Jan Schmaal gehuldigd. De huldiging vond plaats bij de waterskibaan in Veendam, de homecable van de drie wakeboarders. De wethouder heeft een afspraak met de kampioenen lopen. Bij een volgende huldiging gaat ook hij een rondje op de wakeboard maken. Op waterski’s heeft hij wel al gestaan, maar de wakeboard is nieuw voor hem.

Jasper was met zijn tiende jaar begonnen en, inmiddels zeventien, met het achtste jaar met de sport bezig. Iris was aanvankelijk op haar achtste met waterskiën gestart en op haar negende overgestapt op de wakeboard. Inmiddels 15 is ze nu voor de 5e keer Nederlands kampioen.

Jasper en Iris zijn via hun moeder met de waterskisport begonnen. “Als jullie je een keer vervelen kunnen jullie naar de waterskibaan”, had ze gezegd. Na 10 lessen vonden ze het zo leuk dat ze lid werden van de vereniging en met wakeboarden door zijn gegaan. Iris: “Wakeboarden is leuker omdat  je meer dingen kunt doen, zoals een salto in de lucht. Ook kun je op een wakeboard ‘spinnen’ met allerlei soorten variaties”.

Je hebt vast vaak geoefend, Jasper. Maar je hebt ook talent.
Jasper: “Dat denk ik wel. Ik denk dat je dat wel nodig hebt”. Jasper denkt dat zijn Nederlandse kampioenschap de eerste stap is naar het Europese kampioenschap.

Sanne Meijer (20) uit Bellingwolde won de wereldtitel in de categorie Open Ladies tot en met 19 jaar. Sanne was op haar 10e begonnen met wakeboarden. Op haar zesde wilde ze graag gaan waterskiën, maar zonder zwemdiploma mocht dat nog niet. Nadat ze vanuit Groningen naar Zuid-Holland was verhuisd kwam ze bij een jongen in de klas die haar meenam naar het waterskiën. Ze raakte verslaafd aan de sport en is sindsdien niet meer gestopt. En heeft ze iedere dag getraind.

Na de huldiging op de thuisbasis in Veendam hadden wij vlak voor haar vertrek naar de World Cup in Sjanghai een gesprek met haar. “In China hoop ik het podium te halen. Dat is mijn doel”.

Hoe schat je de kansen in?
“Het podium is zeker mogelijk. De eerste plaats zal lastig worden, maar de tweede plaats zit er zeker in. En daar ga ik ook voor. Het is de derde keer dat ik naar de World Cup ga”.

Haar supertrotse moeder viel haar in de rede: “Ze is al Europees en wereldkampioen geweest”.

Je mag het wel vertellen hoor.
Sanne lachend: “Nee oké, als ik er niet naar gevraagd wordt vertel ik het ook niet. Nou, ik ben 3 keer wereldkampioen geweest. En 4 keer europees”.

Waar was dat allemaal?
De WK’s in de Filippijnen, Noorwegen en Mexico. En de EK’s in Servië, Frankrijk, Letland en Potugal”. “Het is in twee disciplines”, viel haar moeder in. “Ja, het is achter de kabelbaan, en de andere disciplines achter de speedboot. Zo combineer ik het een beetje”.

Wel verschillend een beetje?
 “Heel verschillend. Het is eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Achter de boot is de snelheid 36,8 kilometer, en hier met de waterskibaan 30 tot 31 kilometer per uur”. Sanne Meijer traint altijd bij de waterskibaan in Veendam.

Jasper en zijn zus Iris vertrekken op 18 november naar Egypte voor de E&A Cable Wakeboard in El Gouna van 25 november tot 2 december. Hun eerste streven is om zich rechtstreeks in de halve finale te plaatsen, of om toch in de finale te komen. Hun sportcollega Sanne Meijer reist met hen mee voor deelname. Het drietal heeft er zware concurrentie te duchten. In de tussentijd gaan ze in Zwolle trainen omdat de waterskibaan in Veendam, net als de meeste andere, vanaf half oktober winterstop heeft.

Egypte gaat het wakeboard toernooi als land buiten Europa organiseren als ‘European & Africa Championships’. Apart detail is dat daar de ronden met de klok meegaan in plaats andersom. De wakeboarders  krijgen daar ook te maken met eb en vloed.