Eerste Sint Pannekoek zonder Jan Kruis

GRONINGEN – Op woensdag 29 november 2017 tussen 12.00 en 20.00 is het weer zover; Sint Pannekoek, dat dit jaar gevierd wordt in The Big Building (Achterweg 1). Sint Pannekoek werd bedacht door stripverhalenmaker Jan Kruis, in één van de stripverhalen over het gezellige doorsneegezin van Jan, Jans en de Kinderen. Het feest is helemaal gratis en toegankelijk voor iedereen.

De jaarlijkse traditie om samen, met vrienden, familie of volslagen onbekenden pannenkoeken te eten zit inmiddels ingebakken in het Groningse leven. Toch is het dit jaar een feest met een rouwrandje. De bedenker en aanstichter van Sint Pannekoek, Jan Kruis, overleed op 19 januari dit jaar. Dat is geen reden om het feest dit jaar niet groots en uitbundig te vieren, volgens de organisatie van Sint Pannekoek Groningen. ‘Het is juist een eerbetoon aan de geestelijk vader van Jan, Jans en de Kinderen om er weer een succes van te maken’, vertelt organisator Annabelle Spanjaard.

Goed doel

Net zoals voorgaande jaren is er weer een goed doel betrokken bij het feest. Dit jaar is dat ‘Smakelijk Lezen’ een initiatief van Humanitas om laaggeletterdheid tegen te gaan. Meerdere bekende Groningers zetten zich dit jaar al in voor de campagne. Sint Pannekoek draagt haar steentje bij door de opbrengst van de verkochte pannenkoeken te doneren aan het initiatief.

Jij bepaalt wat jij betaalt, ook dit jaar

De pannenkoeken worden dit jaar gebakken door TOET Pannekoek (te vinden aan het Gedempte Zuiderdiep), het pannenkoeken-restaurant van TOET, het toetjesparadijs. TOET maakt in haar recepten gebruik van zoveel mogelijk fairtrade, biologische en lokale producten. Dat de pannenkoeken worden gebakken door professionals betekent overigens niet dat ze duur zijn geworden, integendeel. Net als voorgaande jaren geldt ook nu weer: jij bepaalt wat je voor je pannenkoek betaalt. Zo kunnen mensen die wat minder te besteden hebben ook vrolijk deelnemen aan het feest.

Activiteiten

Alsof pannenkoeken eten met de mensen die je liefhebt niet al leuk genoeg was, staan er ook weer allerlei toffe activiteiten voor alle leeftijden op de planning. Zo wordt de grote Big Building-ruimte deels gevuld met springkussens (ja, ook voor álle leeftijden), zullen theatermakers hun kunsten vertonen, kunnen er spelletjes worden gespeeld, stopmotionfilmpjes worden gemaakt met Viesueel Geweld en is er voor de kleintjes weer de befaamde Wobbel Playground. Dat, en meer, is er met Sint Pannekoek te beleven in The Big Building.

Andere locaties

Sint Pannekoek is een landelijke traditie aan het worden, en daarom is het niet verwonderlijk dat het op meerdere locaties wordt gevierd. Ook in de stad Groningen wordt het feest dit jaar op meerdere locaties, waaronder veel buurthuizen, gevierd. Op de website, www.sintpannekoekgroningen.nl, wordt aangegeven waar je bij jou in de buurt Sint Pannekoek kan vieren. Zelf ook Sint Pannekoek organiseren? Neem gerust contact op.

Sint Pannekoek wordt gevierd op woensdag 29 november tussen 12.00 en 20.00 in The Big Building, Achterweg 1, dat zich achter het hoofdstation bevindt. Wees welkom!