Hoe de Russische Revolutie de vormgeving en architectuur veranderde

Constructivisme = functionalisme + communisme

GRONINGEN – Architectuurcriticus Bernard Hulsman geeft woensdagavond 8 november in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing met als titel Constructivisme = functionalisme + communisme.

Hulsman zet in deze lezing uiteen hoe de Russische Revolutie na 1917 niet alleen leidde tot een nieuwe politieke orde, maar ook de westerse industriële vormgeving en architectuur heeft veranderd.

Russische Bauhaus
Na de Oktoberrevolutie gingen avant-gardistische kunstenaars en architecten als Vladimir Tatlin, Kazimir Malevitsj en de gebroeders Vesnin een verbond aan met de communistische machthebbers. Uit dit verbond ontstond in de jaren na 1917 het Russische constructivisme oftewel: functionalisme voor een betere wereld. Centrum van het Russische constructivisme was de hogeschool VChOeTEMAS in Moskou, ook wel het ‘Russische Bauhaus’ genoemd.

Hulsman zal laten horen en zien hoe het Russische constructivisme vooral via het echte, Duitse Bauhaus richtinggevend werd voor het westerse functionalisme. In de eerste jaren na de oprichting van het Bauhaus in 1919 was de beroemde vormgevingsschool georiënteerd op het expressionisme. Pas toen de Hongaarse kunstenaar László Moholy-Nagy, aanhanger van het Russische constructivisme, in 1923 docent werd aan het Bauhaus, verlegde de beroemdste vormgevingsschool van de twintigste eeuw de koers en werd het Bauhaus de bakermat van het functionalisme. Welke rol De Stijl-oprichter Theo van Doesburg speelde bij deze wending, zal in de lezing ook worden belicht.

Bernard Hulsman
Deze lezing wordt gegeven door Bernard Hulsman. Hij studeerde politieke wetenschappen en is sinds 1990 redacteur van NRC Handelsblad. Hij schrijft vooral over architectuur en stedenbouw. Vorig jaar verscheen zijn boek Apenrotsen en andere nauwe verwanten. Reis door de wereld van de moderne architectuur.

Kunst In Zicht
Deze avond wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Aanmelden kan via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch: 050 318 8651

Woensdag 8 november 2017
19.30 uur – 21.30 uur

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen