Gratis Stadjersnight ‘Koffie, vers(ch) gebrand!’

GRONINGEN – Op donderdag 9 november organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum voor de vierde keer een Stadjersnight. Deze avond staat in het teken van de tentoonstelling ‘Koffie, vers(ch) gebrand!’ die tot en met zondag 12 november loopt. De Stadjersnight is één van de laatste kansen om de tentoonstelling te bekijken. Stadjers hebben die avond bovendien gratis toegang tot de tentoonstelling. Bezoekers kunnen kennismaken met gastconservator Carin van de Wal van museum Het Behouden Blik die de verhalen van de branderijen vertelt, de heer Heslinga haalt herinneringen op aan branderij Insulinde die midden in de stad stond en muzikaal trio De Tegenvoeters geeft de nostalgische tentoonstelling een gezellige twist. De Stadjersnight is op donderdag 9 november van 19.30 tot 21.30 uur en de eerste 100 bezoekers krijgen na afloop een goed gevulde ‘schiere kadopuut’!

Koffie
‘Koffie, vers(ch) gebrand!’ vertelt het verhaal van drie eeuwen koffiebranderijen in Noord-Nederland. Koffie werd per schip gehaald uit de Oost, want wat van ver komt…  Alle koffiebonen werden ter plekke gebrand in de vele koffiebranderijen die elk hun eigen prachtige koffieblikken hadden. Naast de bijzondere blikken, pakken koffie, spaarzegels en reclameslogans ziet de bezoeker ook de minder bekende Tiktakjurken en het zeldzame Niemeijerspel. En last but not least ontbreekt de befaamde kraantjespot van Woldring natuurlijk niet in deze tentoonstelling!

Een eigen verhaal
Groninger koffiebranderijen begonnen heel kleinschalig en zijn dat bijna allemaal ook gebleven.  In vrijwel alle gevallen is het begonnen in een schuurtje achter het huis waar één keer per week vijftig kilo koffiebonen werd gebrand. Alle branderijen hadden een eigen verpakking waarin ze hun koffie aan winkels leverden. En nog belangrijker: ze hadden ook hun eigen verhaal!

De Stadjersnight wordt georganiseerd in samenwerking met museum Het Behouden Blik.

 

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem naar meer algemeen historisch museum.