Onthulling Baken van Bezinning Martini Ziekenhuis

 GRONINGEN – Bestuursvoorzitter Hans Feenstra onthulde samen met een patiënt een Baken van Bezinning in het Stiltecentrum van het ziekenhuis. Dit baken is het derde kunstwerk in een reeks van vijf voor patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis, die bedoeld is voor een moment van bezinning. De Bakens van Bezinning zijn een initiatief van de afdeling Geestelijke Verzorging en worden mogelijk gemaakt door stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis.

Als een patiënt geconfronteerd wordt met ziekte, kan hij te maken krijgen met gevoelens van onzekerheid, verbijstering en ongeborgenheid. Alsof hij op zee vaart, zonder dat hij weet waar hij langs moet. Een baken kan daarbij van groot belang zijn om richting te bepalen en een haven te bereiken. Uit die metafoor is het project Bakens van Bezinning ontstaan. Robert Koorneef, geestelijk verzorger: ‘Op verschillende plekken in ons ziekenhuis wilden we bakens realiseren die zijn bedoeld om houvast te geven en uit te nodigen tot een moment van bezinning. En kunst kan zorgen voor een moment van rust, voor troost of ontspanning.’ Het project Bakens van Bezinning bestaat in totaal uit vijf bakens, waarvan er met het interactieve kunstwerk Onderstroom nu drie gerealiseerd zijn.

Onderstroom
Het kunstwerk Onderstroom van kunstenaar Harro van Aalderen bevindt zich in het Stiltecentrum van het ziekenhuis en bestaat uit een wandschildering die een waterstroom voorstelt. Op verschillende open plekken in deze grote stroom kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers kleine stenen een plek geven. De keramieke stenen zijn allemaal anders van vorm en kleur en staan symbool voor de mensen die ze plaatsen. Door een steen te plaatsen worden ze deel van de grote stroom en zo verbonden met de stenen van anderen. Dit levert een gevoel van verbondenheid op, wat troost kan bieden. De titel Onderstroom is door de kunstenaar gekozen omdat dit iets zegt over het gemoed en de binnenwereld van de mens en refereert aan water.

Eerder gerealiseerde bakens zijn Onderwijl, waarin de reis van het leven symbool staat, en het baken Hemel, Aarde en Wonderen, dat drie werelden (mensen, arbeid en spiritualiteit) toont die met elkaar in verbinding staan. Deze bakens zijn elders te zien op de begane grond van het ziekenhuis.

 

Stiltecentrum
Het kunstwerk Onderstroom is bijzonder goed op zijn plek in het Stiltecentrum: een plaats van bezinning middenin de hectiek van de dagelijkse ziekenhuiswereld. Patiënten, bezoekers en medewerkers zijn iedere dag van de week welkom om tot zichzelf te komen, een gedachte op te schrijven, muziek te luisteren of een kaarsje aan te steken. Ook staat er in het Stiltecentrum een speciale gedenkboom. Hieraan kunnen bezoekers een gedenkkaartje hechten voor hun overleden dierbaren.

 

Vrienden van het Martini Ziekenhuis
Het project Bakens van Bezinning wordt mogelijk gemaakt door stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis. Een verblijf in het ziekenhuis brengt voor de meeste mensen spanning en onzekerheid met zich mee. Soms kan afleiding of een extra voorziening dan helpen om even wat minder zorgen te ervaren. De stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis doet dit door geld in te zamelen voor bijvoorbeeld sfeervolle familiekamers, Virtual Reality brillen en bijzondere kunst zoals de Bakens van Bezinning. Deze voorzieningen kunnen helpen om nabijheid, troost, ruimte of vrolijkheid te ervaren. Kleine en grote extra’s die een wezenlijk verschil maken in de beleving van een ziekenhuisverblijf voor patiënten én hun naasten.