Pilot stoppen met roken voor zwangeren in Stad

GRONINGEN – Te veel vrouwen blijven roken tijdens de zwangerschap. Op eigen kracht stoppen blijkt vaak lastig. Daarom dient de PvdA morgen bij de begroting een motie in voor een pilot ‘stoppen met roken voor zwangeren’. ‘Dit sluit mooi aan bij ons streven voor een rookvrije stad’, zegt raadslid Maarten van der Laan.

Gemiddeld rookt 9 procent van de Nederlandse zwangeren. Onder laagopgeleiden ligt dit percentage nog veel hoger: 22 procent. Volgens het Trimbos Instituut weet deze groep vaak niet hoe hulp te halen. Ook vallen zij vaker terug in het oude patroon, vanwege stressfactoren als werkloosheid of financiële problemen.

Hoogste tijd!

90 procent van de rokende vrouwen in verwachting probeert wel te stoppen, maar velen slagen hierin uiteindelijk niet. Experts vinden het dan ook de hoogste tijd voor professionele hulp, zoals dat ook bij cocaïneverslaafden gebeurt.

Want roken tijdens de zwangerschap is slecht voor het kind. In Nederland overlijden jaarlijks meer dan 60 baby’s aan mama’s tabak, zo heeft het RIVM berekend. Verder zijn de baby’s vaak zwakker en kleiner. Hoe meer sigaretten mama rookt, hoe lager het geboortegewicht, zo blijkt. Ook hebben de baby’s vaker aangeboren afwijkingen.

Kennis in stad

Groningen wil de eerste rookvrije stad Nederland worden en in de gemeentelijke begroting wordt extra ingezet op gezonde zwangerschap. ‘Een pilot waarbij vrouwen worden ondersteund in stoppen met roken past daar goed bij’, vindt Van der Laan. ‘Maar we willen ook voorlichting. Al voordat vrouwen zwanger zijn. De huidige inzet begint pas op het moment dat de vrouw zwanger is en dan is het eigenlijk al te laat. Met ons voorstel kunnen we prima aansluiten bij de kennis die er al in deze stad is.’