Lezing Kaunas in Veendam

De Litouwse stad Kaunas

Lezing door John de Jonge

Kaunas in Litouwen is een stad met een bewogen geschiedenis. Met ongeveer 300.000 inwoners is het de tweede stad van Litouwen. Tijdens het interbellum was het zelfs, weliswaar min of meer noodgedwongen, de hoofdstad van Litouwen, omdat de huidige hoofdstad Vilnius in 1920 bij Polen kwam. In de veertiende eeuw stond op de plaats van Kaunas al een burcht ter verdediging tegen de Duitse Orde.

De aan de Memel gelegen stad sloot zich aan bij de Hanze en kende een relatief lange bloeiperiode, maar door de Noordse Oorlogen lag de stad van 1655 tot 1720 regelmatig in de frontlinies en werd de stad tot overmaat van ramp ook nog getroffen door de pest. De stad kende ook een grote Joodse gemeenschap, die regelmatig getroffen werd door pogroms, met de naziterreur als dieptepunt. Na de oorlog werd de oude binnenstad hersteld en ontwikkelde Kaunas zich tot textielstad.

De in Vlagtwedde woonachtige John de Jonge stond in 1991 aan de wieg van de Nederlands Baltische Vereniging en is de laatste jaren actief als reisleider door de Baltische landen en kenner van de geschiedenis en de politieke ontwikkelingen in de Baltische Landen.

 

Veenkoloniaal Museum Veendam

Woensdag 15 november 2017

20.00 uur

Entree 5,00 euro

Museumkaarthouders en Vrienden van het Museum gratis toegang