Piet van Dijken ging Op stap in Stad en trof… Arjen LKubach

Eindelijk is het weer zover. De promotiedagen Noord Nederland, dé beurs voor alle zakelijke branches met ruim 25.000 bezoekers in twee dagen en met zo’n 600 deelnemende bedrijven, is ook in 2017 wederom neergestreken in Martiniplaza. Arjen Lubach, geboren in Lutjegast en thans wonend in Amsterdam en recent winnaar van de prestigieuze Gouden Televizier-ring met zijn programma ‘Zondag met Lubach’, is op dinsdag 7 november de eregast. De mensen willen massaal met hem op foto, wat resulteert in een groot aantal foto’s van bezoekers met hem op Twitter, Instagram en Facebook. Ik zie Arjen Lubach naast Marieke Heikens, de echtgenote van bladenman Paul Heikens, die apetrots naast haar idool poseert en de niet minder blije afbeelding van Wietse Snaak van Jos Beeres Wijnkoperij, die zijn held al bij de ingang ontmoet en daar gretig gebruik van maakt. Over Snaak later meer. Verder was het een doorlopende stroom van workshops, presentaties, debatten en vooral netwerkborrels. Net als in voorgaande jaren waren de mannen weer zwaar in de meerderheid. Wanneer houdt dit nu eens op? Ik vrees dat dit nooit zal gebeuren. Godzijdank was Bonnie St. Claire er nog wel even. Toch maar weer buiten spelen moet zij hebben gedacht. Met dit nummer en nog wat van haar vroegere hits was Bonnie te zien en te horen op een van de vele stands die de beurs rijk is. Op 18 november wordt Bonje Cornelia Swart, haar echte naam, alweer 68 jaar. Haar vader was binnenschipper en haar ontdekker Peter Koelewijn. Het is maar dat u het weet. Op woensdag 8 november, de tweede en tevens  laatste dag van de beurs, kwamen noordelijke prominenten het een en ander vertellen over het eventueel binnenslepen van het WK wielrennen 2023 door de provincies Groningen en Drenthe. Onder leiding van de enige echte Dick Heuvelman, wie kent hem niet, kwamen verder oud-wereldkampioen schaatsen Renate Groenewold, geboren in Musselkanaal en momenteel werkzaam voor de WK-organisatie, de directeur talentontwikkeling van FC Groningen Gerard Kemkers, de schaats- en wielercommentator van de NOS Herbert Dijkstra uit Vries , en last but not least Hans Feenstra, de voorzitter van de Raad van het Bestuur van het Martiniziekenhuis, aan het woord. Volgens Heuvelman ziet het er niet slecht uit met de kansen voor het Noorden en hij kan het weten. Het motto van deze middag was trouwens dat wij Noordelingen best wat minder bescheiden mogen zijn als het om grote ambities gaat en dat wij uit het Noorden meer kunnen dan we zelf vaak denken. Waar heb ik dit meer gehoord? En vooral ook hoe vaak? Het is om gek van te worden. Altijd maar weer dat geleuter over dat wij te weinig in ons zelf geloven. Het houdt maar niet op en is vergelijkbaar met wanneer ik sporadisch wel eens een presentatie in het Westen heb bijkans elk en een na afloop aan me vraagt of ik nu echt nog helemaal terug moet naar Groningen. Zeker luidt dan steevast het antwoord, in de wetenschap dat Groningen-Amsterdam net zo ver is als omgekeerd, iets wat ik die Westerlingen maar niet aan hun verstand kan brengen. Dus bij deze, hou nu alsjeblieft een keer op over de bescheidenheid en de onderschatting van en door ons Noordelingen. Het is hopelijk bij deze afgesproken. Niet meer doen. Dat de rubriek Op stap en Stad enige naam heeft gemaakt moge wel duidelijk zijn, hetgeen resulteerde in een aantal uitnodigingen voor deze Promotiedagen. De hierboven reeds genoemde Wietze Snaak, tien jaar lang samen met zijn vrouw Anouschka eigenaar van Jos Beeres Wijnkoperij, waar hij tien jaar eerder als jongste bediende afkomstig uit Kommerzijl begon met papieren folders vouwen en de kelder opruimen van de winkel in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat, blijft maar berichtjes en mailtjes sturen om bij hem te komen eten en vooral wijn te drinken. Als je dinsdag niet kunt, het mag ook gerust op woensdag hoor. Van harte welkom. Je kunt van Wietse Snaak van alles zeggen, inventief is hij wel. Voor beide dagen bedacht hij het concept ‘Aan tafel’. Om de 5 kwartier zat het echtpaar Snaak met 8 andere mensen een uur aan tafel , waaronder de directeur van de Promotiedagen Michel Elzinga, de zoon van oprichter en bedenker Paul Elzinga, Edwin Wierda van Wierda & Partners uit Assen en de man van het succesvolle bedrijf Travel Bags, Marchienus Horstra uit Hardenberg, samen met zijn vrouw Jannie. Travel Bags, voor al uw tassen en lederwaren, maakt een enorme vlucht door en werkt tegenwoordig met 60 mensen waaronder de twee zonen. Handige jongen, die Marchienus. Toen V&D ermee ophield, sprong hij in het gat en als je dan weet dat V&D een omzet had van alleen al 40 miljoen euro per jaar aan tassen en lederwaren, dan heeft hem dit geen windeieren gelegd. Met drie winkels, naast Hardenberg en Zwolle is Groningen nummer drie, is het bedrijf van Horstra vooral online succesvol. Vorig jaar interviewde ik in de stand van Jos Beeres nog de succesvolle Drentse zakenman Geert Schaaij, die vooral bekend is geworden als gast van het programma Business Class van Harry Mens, waarin hij spreekt over de pareltjes van de beurs en over het blad Beursgenoten. Wietze Snaak heeft zijn bedrijf in de Oude Boteringestraat een aantal jaren geleden overgeheveld van de stad Groningen naar een boerderij in het landelijke Noordbroek, waar hij veel meer ruimte heeft. Het blijkt de juiste move, de verkoop online is inmiddels volgens Snaak gestegen naar negentig procent. Net als Geert Schaaij en Edwin Wierda is ook hij een graag geziene gast in het programma van Harry Mens op de zondagmorgen. Arno van der Heyden praat en zingt de opening aan elkaar en de wethouder Joost van Keulen, hij koos uiteindelijk voor Stad en niet voor Den Haag, verricht de openingsplechtigheid. Natuurlijk is er net als in voorgaande jaren het FC Groningen Plein, traditiegetrouw een van de drukste en ook gezelligste trefpunten van de beurs, iets dat je probleemloos aan algemeen directeur Hans Nijland en Jepko van Roon kunt overlaten. Dit laatste geldt zeker ook voor Michel Elzinga, die er samen met zijn medewerkers wederom een succesvolle beurs van heeft gemaakt.

Piet van Dijken