Mijmeringen oet Stad

 

In deze decembermaand is het weer tijd voor mijmeringen. Mijmeringen oet Stad, ook dit jaar door mij verzameld en opgeschreven. Met citaten van anderen en soms met een kleine eigen strofe. Alles wat maar even riekt naar bijzonder schrijf ik op. De laatste van dit jaar is van cabaretier Youp van ’t Hek, door hem uitgesproken in het tv programma Volle Zalen van Cornald Maas. Het is een perfect passende zin bij de donkere dagen: ‘Voor doodgaan ben ik levenslang te bang’. Aldus de man, die op 31 december voor de negentiende keer de Oudejaarsconference verzorgt en eind vorig jaar nog een hartoperatie moest ondergaan. Blijf ik nog even bij de dood, waarover al zoveel proza en poëzie is geschreven. Deze wil ik u echter niet onthouden. ‘Op een dag gaan we dood, maar op andere dagen niet.’ Een waarheid als een koe. Al die dagen dat men dus denkt dat men dood gaat is verspilde energie. Er is inderdaad maar een dag dat dit echt zal gebeuren. Met de wetenschap dat acteur/zanger Thomas Acda, die momenteel furore maakt met de rol van Tevje in de musical ‘Fiddler on the roof’, beweert dat de dood hem verdiepingen heeft gegeven sluit ik dit onderwerp af. Doe uw voordeel met deze wijsheid en geniet van al die dagen dat u niet dood zult gaan. Hopelijk zijn dat er  veel. Van zanger Robbie Williams zijn we zo nu en dan wel boude uitspraken gewend. Dit citaat over hemzelf las ik in een Amerikaans muziekblad: ‘Mijn grootste talent is aandacht trekken, denk ik. Nee, wacht. Het is anders. Ik ben kennelijk in staat om trauma eruit te laten zien als zelfvertrouwen. Dat is mijn talent.’ Zegt u het maar. Verder met Hurricane, die vindt dat gerechtigheid de steunpilaar van God is en dat het motto van de in het concentratiekamp gestorven Michel Velleman, beter bekend als Ben Ali Libi de goochelaar, is dat beschaafde humor geestelijk voedsel is. Als dit geen heuse mijmeringen zijn. Over muziek zegt Harry Muskee, de in 2011 overleden blueszanger van Cuby and the Blizzards, dat muziek het laatste geheim is, wat weer prima aansluit bij de titel van het wereldberoemde nummer van John Miles ‘Music was my first love and it twill be my last.’ De componist Ludwig van Beethoven legt wat de muziek betreft de lat nog een treetje hoger met zijn visie: ‘Muziek is een hogere openbaring dan alle wijsheid en filosofie.’ De nu volgende conversatie is onvergetelijk. Met humor uitgesproken door niemand minder dan Winston Churchill, in gesprek met een onbekende dame: ‘U bent dronken meneer Churchill.’ ‘Dat ben ik mevrouw, maar morgen ben ik weer nuchter. En dan bent u nog steeds lelijk.’ Bij het afscheid van de oud-Ajax linksbuiten Piet Keizer hangt er in de Johan Cruijff ArenA een spandoek waarop het volgende staat geschreven: ‘Herinneringen verbinden wat het oog niet meer ziet.’ Wanneer ik denk aan Piet Keizer, dan zie ik eerst de schaarbeweging en daarna de loepzuivere voorzet op spits Dick van Dijk, die koppend scoort in de Europa Cup 1 finale tegen het Italiaanse Juventus. Over het verschil tussen de Surinamer en de Nederlander is cabaretier Jörgen Rayman heel duidelijk: ‘De Nederlander heeft een klok, de Surinamer heeft de tijd.’ Mooi verwoord door de geboren Surinamer. In de auto hoor ik op Radio 1 dokter Bert Keizer, die ons allen laat weten dat het leven maar even geluid is tussen twee stiltes. Na al deze waarheden ook wederom aandacht voor de bloopers. Te beginnen met Sjaak Swart, de rechtsbuiten van het grote Ajax uit de jaren zeventig, op weg naar de tachtig en als het aan hem ligt het liefst zou blijven voetballen tot aan zijn dood. Sjaak is het prototype van de échte Ajaxied, maar soms is zelfs hij kritisch over zijn eigen cluppie, wat blijkt uit de volgende zin: ‘Wij speelden vanmiddag als een natte kut. Kolere.’ Deze twee zijn ook mooi. Van de Rotterdamse zanger Lee Towers, vooral befaamd door het schone lied ‘You never walk alone’. In eerste instantie heeft Lee het over alleen zijn in je uppie, om daarna naadloos over te gaan op het statement dat één dissonant de heleboel kan verpesten.’ Het is maar dat u het weet. De schrijver Oczan Akyol, roepnaam Eus, bekend van veel programma’s waarin hij over van alles en nog wat zijn mening mag ventileren, roept als tafelheer bij De Wereld Draait Door dat de Belgische voetballers volgend jaar op het WK in Rusland geen grote ogen zullen scoren en aan dezelfde tafel hoor ik ook nog dat het kantje boordje voor de Belgische wielrenners wordt om überhaupt de eindstreep van de Tour de France te halen. Grote ogen, kantje boordje en überhaupt, de wereld van het woord blijft een waar mysterie, zelfs voor schrijvers. Na een abominabel slechte partij voetbal van de FC roept verslaggever Theo Sikkema in de microfoon ‘Het lijkt nergens op gewoon’ en de oud-voetballer van FC Groningen Nick van der Velden laat ons weten dat je soms als speler even niet de vinger op de pols kan leggen. Om nog even bij het edele balspel te blijven vertelt toenmalig Ajax-trainer Jan Wouters dat zijn centrale verdediger Christian Chivu in elke wedstrijd op de top van zijn tenen loopt en een restauranthouder uit Rotterdam meldt dat voorafgaande aan de wedstrijd Feyenoord-AS Roma er politie op de been loopt. Wanneer er aan de voorzitter van de tuinhuisjes in het Borgerswold te Veendam wordt gevraagd of het nog lang duurt met het onderhoud aan de paden is dit zijn antwoord: ‘Dat gaat niet zo een twee drie zo snel.’ Tot slot wenst de marktvrouw op de Vismarkt ons de beste wensen voor 2018 en laat ik in deze editie van Mijmeringen oet Stad de eer van de laatste woorden aan de Amerikaanse acteur Morgan Freeman, beroemd door zijn rol in de meesterlijke film ‘Shawshank Redemption’ met Tim Robbins. ‘Er is niets wat ik liever doe dan niets.’ Tot volgend jaar december voor de Mijmeringe oet Stad 2018.

Piet van Dijken.