‘Betrokken bij je eigen leefomgeving, dát is het doel’

GRONINGEN - Trijntje de Haan de vuurplaats Groningen 06-12-2017

Trijntje de Haan en de vuurplaats van Beijum

GRONINGEN  – Ongetwijfeld voor veel mensen een geliefd en gekoesterd vakantiemoment: met elkaar rond een kampvuurtje op het strand. Verhalen uitwisselen, fijne gesprekken en het geluid van knapperend hout bezorgen onvergetelijke momenten. Zo ook bij Trijntje de Haan uit Groningen. Zij is de bedenker van de vuurplaats in haar woonwijk Beijum. Doel: betrokkenheid bij je eigen leefomgeving. In 2009 begonnen met een vuurkorf bij de buren, uitgegroeid tot een heuse vuurplaats op een veld waar ze iedere laatste zaterdag van de maand een vuuravond organiseert. Inmiddels ontdekt door heel veel buurtbewoners die zich graag een plekje verschansen rond het vuur onder de volle maan.  Groot Groningen sprak de initiatiefneemster van het bijzondere project.

“Moet ik nu eerst weer op vakantie als ik dat gevoel rond het vuur opnieuw wil beleven, bedacht ik toen ik uit Frankrijk kwam. Dat zette me tot denken.” Met een groepje vrienden uit de buurt stopte Trijntje flyers in iedere brievenbus met het idee van de vuurplaats. Ze benaderde gemeente over het plan dat de sociale cohesie in de wijk moet bevorderen. Ook die was enthousiast. Het veld pal achter de Jensemaheerd mocht worden ingericht als vuurplaats. Om het initiatief te steunen sponsorde de gemeente bankjes en een tafel. “Ik heb goede connecties met de gemeente. En bovendien: hier was niets. Niemand deed iets met het veld. Het zou mooi zijn dat er ook een zwerfkei zou komen, liet ik eens vallen. Dat hebben ze onthouden. Tijdens de werkzaamheden bij de Papiermolen kwamen er keien naar boven. Kwamen ze met een heel hunebed aan! Die stenen passen daar, ze geven een beetje het stonehands-gevoel, dat van een historische, Keltische plek.”

“Aanvankelijk organiseerden we een paar keer in het jaar een vuuravond. Dat heeft inmiddels vaste vormen aangenomen: iedere laatste zaterdag van de maand zitten we nu bij elkaar rond het vuur. Weer of geen weer, het gaat altijd door. Het aantal bezoekers varieert per keer. Soms zitten we met een clubje van 20 man, een andere keer komen er 50 mensen op af. Het mooie van vuur is, dat je in een cirkel zit. Naast elkaar. Er is geen hoog of laag. Niemand is belangrijker dan de ander. Het vuur is de centrale plek. Zonder dat je iets van elkaar moet, ben je toch verbonden.”

Trijntje regelt het vuur, de rest ontstaat vanzelf. Soms vertellen mensen verhalen, of nemen muziek mee. En vooral: niets moet. Heb je geen behoefte iets te doen of te vertellen doe je dat niet. Geniet je gewoon lekker van de warmte van het vuur. “Iedereen is welkom om zelf inhoud aan de avond te geven. Ik ben geen activiteitenbegeleidster. Betrokken bij je eigen leefomgeving, dát is het doel. Bij de mensen die er wonen én de fysieke omgeving. En die stopt niet bij het tuinhekje. De vuurplaats is al echt geïntegreerd in de wijk, merken we. Je hebt dorpshuizen en je hebt een vuurplaats. Er wordt steeds meer gebruik van gemaakt. Dat is ook wat we willen: iedereen moet zich vrij voelen om de plek te gebruiken. Zaterdagmiddag begin ik al met de voorbereidingen. Altijd volgens vaste rituelen. Daar houd ik van. De hele keuken staat hier vol met tassen. Kussens voor de banken, jampotjes met waxinelichtjes. Ik span een lijn rondom de vuurplaats, daar hang ik de lantaarntjes aan en zet de banken rond het vuur. Mensen zorgen zelf voor hapjes en drankjes. Nergens wordt voor betaald, er zijn geen belangen. Het is een plek zonder hek en een veld zonder geld. Dat is en blijft het basisprincipe. Mensen die hier komen zijn oprecht geïnteresseerd. Het hout krijgen we overal vandaan. De houtwerkplaats levert regelmatig iets en mensen nemen zelf ook vaak hout mee.”

Een ‘resetmoment’ noemt Trijntje een avond aan het vuur. Ze voelt vooral voldoening, na een avondje vuurplaats. “Je bent lekker buiten geweest, maar ook even buiten de systemen. Even los van alle structuren. Dat is brandstof voor je mind.”

Trijntje heeft ook in Lewenborg een vuurplaats opgezet. Ook die is eens per maand op zaterdag open van 19:30 tot 22:00 uur. Meer informatie en alle data zijn te vinden op buurtenrondhetvuur.nl.