‘Red Light District was geen optie, Verleidkunde werd het’

GRONINGEN - Pauline Schueler Verleidkundig instituut 07-12-2017

Markante Stadjer: Pauline Schueler, oprichter en eigenaar Verleidkundig Instituut

GRONINGEN – ‘En? Hoe is het met je zin?’ Niet de meest voor de hand liggende vraag wanneer je iemand voor het eerst ontmoet toch? Pauline Schueler uit Groningen doet het bijna dagelijks. Schaamteloos. Pauline is verleidkundige. Pauline prikkelt de zin om te veranderen. Wil verandering van houding en gedrag beïnvloeden. Met haar Verleidkundig Instituut begeleidt ze grote en kleinere organisaties bij veranderingsprocessen en helpt stellen die worstelen met relatievraagstukken rondom liefde en intimiteit. Op haar eigen, onorthodoxe manier. Groot Groningen in gesprek met een geboren verleidster die vorig jaar, op haar vijftigste verjaardag, trouwde met zichzelf.

Ze heeft een mening over opgelegde normen en waarden. Of politiekcorrect praten en handelen. Het is belangrijk dat je durft te staan voor wie je bent. Zonder oordeel, vindt ze. Niet goed voor je levenslust, om je aan allerlei zogenaamde voorgeschreven regels van fatsoen te houden. Veel effectiever is het in alle openheid te praten over wat je voelt. Dat zorgt voor verbondenheid. Pauline Schueler vertelt over haar visie op veranderen waarbij ze verleiding gebruikt als tool. ‘Als jij mij inhuurt, moet je ook bereid je zelf te laten zien en te delen wat je écht bezighoudt, is haar boodschap aan managers en directeuren.’

Vrijdagochtend 10 uur. Plaats: Noorderbuitensingel in hartje stad, de plek van haar Verleidkundig Instituut, dat zich in haar achtertuin bevindt. Spannend? Best wel. Want wat kun je verwachten van een ontmoeting met een verleidkundige? Handige trucs om mensen genadeloos om je vinger te winden misschien? Een slanke dame –blauw truitje met decolleté, diep maar niet té- met lange blonde haren en een open, vriendelijke blik zwaait de deur open. “Kom verder! Nespresso?”, vraagt Pauline die de term ‘Verleidkunde’ zelf tot landelijk begrip heeft gemaakt. “Je hebt bedrijfskundigen, scheikundigen, geneeskundigen, maar een verleidkundige? Die was er niet.”

Pauline was veertig toen ze besloot dat het roer om moest. “Ik werkte bij de bestuursdienst van de gemeente Groningen. Wilde iets anders. Of een andere baan óf iets voor mezelf. Ik werd veertig en dacht: ik heb nog één kans om te doen wat ik wil en wat past bij mijn bestemming. Uit een karakteranalyse kwam naar voren: mijn talent ligt bij verleiden en creativiteit. Daar moest ik iets mee. Kon en wilde er niet meer omheen. Wilde niet langer concessies doen aan wie ik ben. Red Light District was voor mij geen optie. Ik bedacht Verleidkunde. Verleidkunde met de kernwaarden spelen, creativiteit en intimiteit. Toen ik bij de ABN AMRO-bank stuitte op de Marie Claire Starters Award, dacht ik: ‘als ik die nou eens zou winnen…’. Dat gebeurde. Ik won 5.000 euro. De jury roemde mijn ondernemersplan om de originele, niet alledaagse aanpak bij veranderingsprocessen. Ik geloof er niet in dat je van hogerhand veranderingen op moet leggen. Zo van: ‘dit is het nieuwe beleid, zo gaan we het doen, wen er maar aan’. Dat wekt weerstand op. Vooral bij de oudere garde. Die gaan met de handen over elkaar zitten. Zetten de hakken in het zand. Vervelend voor de werknemers, maar ook voor de organisatie. Het is de uitdaging dat mensen zélf zin gaan krijgen om te veranderen. De transitie waarin de maatschappij verkeert, vraagt om andere competenties van mensen. Dat is bedreigend maar biedt ook kansen. Ik wil mensen uitnodigen naar de kansen voor zichzelf te kijken. Dat is geen instrumenteel maar een emotioneel proces. Dat lukt niet met een extra cursus en een slimme smartphone.  Wil je echt iets bereiken, is versterken van verbinding en (zelf)vertrouwen de veranderstrategie. Niet tegenover elkaar met een tafel er tussen, maar naast elkaar en de tafel eruit.”

‘Ik werd gezien als kers op de taart. Wacht maar dacht ik.. Ik heb het zó bij het rechter eind’

Schueler wordt ingeschakeld door overheden (o.a. gemeente Groningen, Den Haag en Amsterdam) en organisaties als NAM, Heineken, Microsoft en door bedrijven met verandervraagstukken. En kreeg ze onlangs een grote opdracht van Synergon in Oost-Groningen aan Werklust. Voor sommige mensen is de aanpak van Pauline wel even wennen. Ze zijn Nieuwsgierig en tegelijkertijd afwachtend omdat ze haar expertise niet kunnen plaatsen. “In begin werd ik gezien als kers op de taart, Heb het wel meegemaakt, vooral in het begin. Ze zagen me nog wel eens als kers op de taart. Als een luchtig element. Ik dacht, wacht maar, ik heb het zó bij het rechter eind. Duurzame houding en gedragsverandering is een emotioneel proces, dat moeten we niet ontkennen. Het is lastig omdat jezelf als manager of directeur direct van invloed bent op het resultaat. Voorbeeldgedrag is essentieel. Met verleidkunde wil ik stimuleren dat mensen meer gebruik maken van emotionele en affectieve intelligentie. Verleiden is niet meer een instrument om mensen daartoe uit te nodigen. Verleiden als tool, niet als doel. De leider van de toekomst is een verleider. Iemand die zich laat inspireren door feminiene en masculiene waarden zodat mensen het maximale uit hun potentie kunnen halen. ‘Verleiderschap’ noem ik het gewenste leiderschap voor organisaties in transitie. De zin van mensen is de belangrijkste motor achter duurzame en succesvolle organisatieverandering. De uitdaging van de verleider is de zin van mensen te prikkelen. Ze ontvankelijk te maken voor de nieuwe koers. Een welwillende houding te creëren ten aanzien van de gewenste gedragsverandering en aanvullende competenties. Iedereen heeft verleidkundige kwaliteiten, als is niet iedereen zich daarvan bewust. Aan mij om die empathische spier te trainen. Veranderingen worden vaak cognitief aangevlogen. Een abstract verhaal waarin mensen zich niet aangesproken voelen. Dat werkt niet. Veel beter is het veranderingen emotioneel aan te vliegen. Dáár zit de crux. Zin kun je niet afdwingen, zin krijg je of niet. Tegen managers en directeuren zeg ik: ‘als jij mij inhuurt, moet je ook bereid zijn je eigen verleidkundige kant te onderzoeken en in te zetten. Ook zij moeten uit die comfortzone komen, zich kwetsbaar durven opstellen.

Tot zover het zakelijke deel van het Verleidkundig Instituut. Want heel eerlijk; we zijn nieuwsgierig naar zoveel meer. Want haar aanpak is onorthodox, haar uitspraken en de manier waarop ze in het leven staat zijn dat niet minder. Niks huisje, boompje, beestje in huize Schueler. In het kantoor van het Verleidkundig Instituut dat achterin haar tuin staat vertelt Pauline waarom ze met zichzelf getrouwd is, bewust kiest voor een open relatie en waarom de rest van de tuin in beslag genomen wordt door een rond, houten bouwwerk.

In de echt verbonden worden met je huisdier, trouwen met je kind of –in een Amerikaans geval- je auto; het heeft allemaal al een keer het nieuws gehaald. Maar trouwen met jezelf? Why?, vragen we ons hardop af. “Dat ik nooit met een partner wilde trouwen wist ik altijd al. Ik vind het belangrijk dat je kunt zijn wie je werkelijk bent. Je durft te staan voor wat je voelt. Zonder enig oordeel. Trouwen met mezelf betekent voor mij mezelf accepteren. In al mijn loyaliteit, met al mijn lusten en lasten. Ik heb een acroniem gemaakt van mijn naam; Pauline Maria Schueler. Elke letter staat voor een woord dat bij mij hoort.”  Enkele woorden uit de trouwbelofte van Schueler? Passie, Authentiek, Intimiteit, Sensualiteit, Creativiteit, Eerlijk, Intens. Dat laatste in de manier waarop ze haar leven wil genieten, getuige de belofte. “Op mijn trouwdag heb ik het voorgedragen en heb er ‘ja’  tegen gezegd.” Over het riante houten bouwwerk te midden van haar stadstuin: “De hut van mijn partner. Als je 34 jaar bij elkaar bent, heb je behoefte aan je eigen ruimte. Die ruimt nemen we allebei. We hebben een open relatie. Mijn vriend is en blijft mijn primaire partner, de vader van mijn kinderen. Maar ik heb ook een vriend en hij heeft een vriendin. Natuurlijk soms ook lastig, maar we komen er altijd uit. We houden van elkaar, zijn verbonden. Veel stellen gaan uit elkaar vanwege overspel. Zonde, vind ik. Vooral voor het emotioneel effect op kinderen die hun spullen wekelijks van het ene naar het andere huis moeten slepen. Samen op onderzoek gaan naar meer ruimte in je relatie, kan je leven echt verrijken. Het is geen gemakkelijke opgave maar brengt wel dynamiek waarin je veel van jezelf en elkaar kunt leren.”

Naast het Verleidkundig Instituut geeft Pauline Schueler ook relatietherapie aan stellen. “In veel langdurige relaties, spelen issues rondom liefde, intimiteit en seksualiteit, verliefdheid op een ander, gebrek aan levenslust of zin in vrijen. In mijn sessies bied ik ruimte om te werken met wat er wel (nog) is. Mijn uitgangspunt is niet dat ze moeten kiezen. Ik stimuleer dat ze bij zichzelf onderzoeken wat ze echt willen. Dat is ons werkmateriaal. Ook geeft Schueler sensualiteitstraining aan vrouwen die hun sensualiteit weer willen voelen. Boeiende en leerzame sessies waarbij jij bepaalt hoever je wilt gaan.” Nieuwsgierig naar de verleidkunde van Pauline? Even Googelen: verleidkundiginstituut.nl en essensuality.nl.