Zeehondencentrum Pieterburen trekt 10.000 extra bezoekers in 2017

PIETERBUREN – Met ruim 80.000 bezoekers heeft Zeehondencentrum Pieterburen een zeer succesvol jaar achter de rug. De nieuwe koers die het Zeehondencentrum de afgelopen jaren vaart richt zich op bewustwording en grotere maatschappelijke betrokkenheid. Het lijkt er op dat dit positief wordt ontvangen, want steeds meer mensen bezoeken het centrum. Naast de opvang van zeehonden richt het centrum zich meer en meer op de natuurlijke leefomgeving van het dier: Waddenzee Werelderfgoed. Gedegen onderzoek ter plaatse door ‘eigen’ wetenschappers is hierbij van wezenlijk belang.

Zeehondencentrum Pieterburen sluit 2017 met een positief gevoel af. Met ruim 80.000 bezoekers kreeg het centrum 10.000 meer mensen over de vloer dan in 2016. Onder de naam SEALS, SEA, SCIENCE heeft het Zeehondencentrum afgelopen zomer campagne gevoerd. Het bredere verhaal van het centrum stond hierin centraal. De inrichting en uitstraling van het bezoekerscentrum evenals alle communicatie uitingen werden aangepast aan dit thema. De opvang van zeehonden (SEALS) en verhaal van de Waddenzee (SEA) stonden centraal om bezoekers uit de directe omgeving en de in de regio verblijvende toeristen te verleiden tot een bezoek.

Maar ook werden successen behaald op het gebied van het veterinaire en wetenschappelijk werk (SCIENCE). Vele zeehonden werden bevrijd uit netten en ander afval, maar uniek waren de twee ingrepen waarbij vishaken uit de magen van zeehonden werden gehaald. Het onderzoek naar moeder-pup gedrag in de Dollard kreeg nationale aandacht bij onder andere EenVandaag en leidde tot twee promotie plaatsen bij de Rijksuniversiteit Groningen. Bovendien leidde het tot een vermindering van het aantal pups dat onnodig in de opvang terecht kwam.

In 2018 wordt de ingeslagen weg voorgezet. Op het achterterrein van het centrum verrijst een geheel nieuwe belevingstuin. Een deel van deze tuin wordt omgetoverd tot Waddenbeleving waar de ontstaansgeschiedenis van het landschap zichtbaar wordt gemaakt door onder andere het op schaal nabootsen van eb en vloed. Eind april 2018 is de feestelijke opening van het nieuwe terrein.

Het Zeehondencentrum is geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de voorjaarvakantie en vanaf 1 april is het centrum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie betreffende het centrum en entreeprijzen: www.zeehondencentrum.nl