Gezocht: Groninger bedrijf dat werkloosheid aanpakt

datum:20131003 / locatie: The Netherlands, Groningen, binnenstad Carine Bloemhoff raadslid PVDA Groningen gemeenteraadsfractie Groningen

GRONINGEN – In Rotterdam investeert ABN Amro samen met de gemeente in werk voor jongeren. In Enschede helpen P&O-bedrijf Boas en de gemeente jongeren aan een baan in Duitsland. En in Groningen? ‘In Groningen moeten we deze goede voorbeelden volgen en samen met bedrijven mbo-ers aan het werk helpen’, zegt PvdA-fractievoorzitter Carine Bloemhoff.

Bloemhoff doelt op zogenaamde Social Impact Bonds (SIB). Moeilijk woord. Kortgezegd komt het hier op neer: gemeenten en bedrijven gaan nauw samenwerken om een maatschappelijk probleem, zoals werkloosheid, op te lossen. Het geld komt van bedrijven. Bij een positief resultaat betaalt de gemeente hen terug met rendement. Is het resultaat negatief, dan zijn de investeerders hun inleg kwijt. No cure, no pay dus.

Eén aanspreekpunt, meer resultaat

In andere delen van Nederland zijn reeds positieve ervaringen opgedaan met deze constructies. De PvdA wil daarom dat de gemeente zich maximaal inzet om ook in Groningen een Social Impact Bond op te zetten. ‘Wij vragen het college om zo snel mogelijk iemand aan te stellen om de mogelijkheden te verkennen. Want één aanspreekpunt, één loket voor ondernemers die hier brood in zien vergroot de kans op succes.’

Social Impact Bonds zijn niet dé oplossing tegen de hardnekkige werkloosheid in onze stad, benadrukt Bloemhoff. ‘Het is één van de middelen die mensen van school en uitkering naar werk helpen. In Groningen mag het aantal banen dan hard groeien, nog te weinig Stadjers weten daarvan te profiteren. Daarom mogen we geen mogelijkheid onbenut laten om dit probleem aan te pakken. Om de twee gezichten van onze stad samen te brengen.’

Voorrang bij aanbestedingen

Onderzoeksbureau Bries stelt dat Groningen een flinke slag kan maken met sociaal ondernemen. De PvdA is het daar mee eens. Bries doet daarbij de suggestie dat gemeenten meer moeten inkopen bij sociale ondernemingen. ‘Daar zijn wij voor’, zegt Bloemhoff. ‘Na het gedoe rond de aanbesteding van de fietsenstalling, waarbij juist veel langdurig werklozen werkzaam waren, willen wij graag snel met het college in gesprek over verdergaande mogelijkheden. Dit zou wat ons betreft volgende maand al kunnen.’